Adele – královna hitparád i prodeje

Adele je novým zjevením nejen na britské hudební scéně a s přehledem válcuje i služebně starší a hudebně zasloužilejší kolegy. Její sláva dorazila i na druhý břeh Atlantiku, do USA, o čemž si třeba takový Robbie Williams může nechat jen zdát. O téhle 23leté slečně se dokonce uvažuje jako o zpěvačce pilotního singlu k nové bondovce Skyfall. Jestli se Adele natrvalo zapíše do hudebních análů, to ukáže až čas. V současnosti ale v prodeji desek nemá konkurenci.

Fotografie anglické zpěvačky Adele

Raketový start

Adele Laurie Blue Adkinsová je ročník 1988. To jen na úvod, až budou padat různé letopočty, abyste si spočítali, kolik že jí v té době bylo. Adele není žádná rychlokvaška z talentových soutěží. S hudbou začala už jako náctiletá a právě na střední škole nahrála demáč určený původně pro školní projekt. Svěřila ho kámoši a ten nelenil a vyvěsil ho na MySpace. Dál to bylo jako v hollywoodském slaďáku: Písničky si poslechl někdo z vydavatelství XL Recordings, které vzalo Adele pod svá ochranná křídla a jemuž se v září 2006 upsala.

Od té doby to jede jak po másle: V roce 2008 cena Brit Awards Critics' Choice, kterou udílejí britští novináři. Zároveň objev roku 2008 podle žebříčku BBC. Po vydání debutu s názvem 19 cena Grammy 2009 v kategorii Objev roku a Nejlepší ženské popové vystoupení roku.

Desky, které se prodávají po milionech

Její první album neslo název 19 a na zadek si z něj sedla jak kritika, tak posluchači. Ve Velké Británii okamžitě obsadilo žebříčky hitparád a nevedlo si zle ani v Americe, kterou Adele dobyla vystoupením v pořadu Saturday Night live, kde zapěla a země neomezených možností jí ležela u nohou.

Roku 2011 vypustila na hudební scénu další bombu – album 21. Za první týden si ho ve Velké Británii koupilo (ano, čtete dobře, koupilo, nikoli stáhlo) 208 tisíc fandů. V USA bylo neméně úspěšné - 352 tisíc prodaných kousků za první týden. Do prosince 2011 se ho ve Velké Británii prodalo 3,4 milionu kusů a stalo se nejlíp prodávaným albem tohoto století. A kromě přízně fanoušků se může radovat i z ocenění odborníků. Ví se už, že v listopadu letošního roku byla nominována v šesti kategoriích Grammy, mimo jiné i za desku roku. Jestli tyhle šance promění, to se dovíme až v únoru.

Rozchod jako inspirace

Adele boduje hlavně songy, v nichž se vyzpívává ze svých rozchodů. Kvůli jednomu ze svých milenců zrušila i americké turné. Vztah proložený nejedním panáčkem krachl, ale Adele z něj vytěžila materiál na dvě desky, což zas není tak špatný výsledek.

19, 21… a dál??

Zpěvačka má za sebou nepříjemnou operaci hlasivek. Není se co divit. Zpívá na plné pecky a k tomu hulí jak fabrika. Kouření se vzdát nehodlá, ale v nahrávání si chce dát pauzu. „Opravdu se těším na to, že nějakou dobu nebudu dělat nic. Představuji si to tak, že moje další album vyjde, až mi bude tak 25 nebo 26. Na třetí desku jsem ještě ani nepomýšlela,“ svěřila se Adele magazínu Billboard. Na složenky mít určitě bude a fanoušci si ji můžou připomínat na internetu. A vůbec - zásadní prohlášení jsou tu od toho, aby se vzápětí dementovala.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Filmové novinky a premiéry
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies