Adéla ještě nevečeřela

Žehrání nad nedostatkem kvalitních scénářů je slyšet ze současného českého filmu téměř pravidelně. A koho se úplně nedostává, to jsou autoři filmových komedií. Takoví scénáristé jako byl otec Limonádového Joea nebo Adély, Jiří Brdečka, se hned tak nerodí.

Scéna z filmu Adéla ještě nevečeřela

Adéla ještě nevečeřela - silné duo

Oldřich Lipský a Jiří Brdečka se často potkávali při tvorbě filmů, které nyní patří mezi tu největší filmovou klasiku a jsou neustálým zdrojem jemného humoru často s parodickým a ironickým podkladem. 
Ne nadarmo do jejich filmografie patří Limonádový Joe, Tajemství hradu v Karpatech a právě Adéla ještě nevečeřela.

Adéla ještě nevečeřela - Jiří Brdečka

Do Brdečkových scénářů, které vytvořil s jinými režiséry, si dále ještě zahrňte třeba filmy Císařův pekař a Pekařův císař, s Werichem dále spolupracoval na snímku Až přijde kocour, či byl scénáristou u známé pohádky Princ a večernice.

Adéla ještě nevečeřela - Oldřich Lipský

Pokud by se vyhlašoval nejlepší režisér filmových komedií, měl by Oldřich Lipský velkou naději vyhrát. Stačí jen vyjmenovat pár pojmů z jeho tvorby - Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Tři veteráni, Slaměný klobouk, Marečku, podejte mi pero, Šest medvědů s Cibulkou nebo Srdečný pozdrav ze zeměkoule.

Adéla ještě nevečeřela - kytka zabiják

Adéla je naprosto brilantní parodie na všechny pokleslé detektivky a napínavé příběhy s proslulými detektivy. Pro tento film si tvůrci vypůjčili legendárního Nicka Cartera, který je v chytání zločinců neomylný.
Nesmí však přijet do Čech. Naštěstí je mu k ruce přidělen bodrý komisař Ledvina, který na rozdíl od moderních Američanových metod razí starou praxi českých vyšetřovatelů.

Adéla ještě nevečeřela - Princi můj maličký, spi

Ve spojení s originálním nápadem masožravé kytky, které reaguje na Mozartovu ukolébavku a taky dalším geniálním padouchem Miloše Kopeckého, je o napětí, zábavu a hlavně humor postaráno v každé minutě filmu.
Michal Dočolomanský a Rudolf Hrušínský jako přičinliví strážci zákona připomínají tu Sherlocka Holmese a Johna Watsona, tu zase Laurela a Hardyho, každopádně Brdečka s Lipským jim dali právě tolik důstojnosti a zároveň jim nastražili do cesty tolik zapeklitých a komických situací, že i když se těmto vyšetřovatelům poťouchle smějeme, zároveň v nás mají velké fandy.
Stejně jako celá tato stále naprosto živá a jak by pravilo klíšé nestárnoucí filmová komedie.
 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Recenze filmu Největší z Čechů
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies