A1 Grand Prix Brno

Kromě pravidelně konaného závodu Mistrovství světa silničních motocyklů zažije letos brněnský Masarykův okruh druhý významný závod. A1 Grand Prix do naší republiky přivede závodníky se zkušenostmi z F1 spolu s kandidáty na tento post.

Průběh závodu A1 Grand Prix

A1 Grand Prix Brno - formule i v zimě

Motoristický fanoušek je nenasytný a trvale dychtí po co nejdramatičtějších závodech, ať už za oknem svítí slunce nebo padá sníh. A protože se formule 1 jezdí od března do listopadu, stále se uvažovalo, jak rychlé formulové vozy napasovat do zbytku sezóny.
Myšlenka zimního šampionátu se nakonec naplno realizovala minulý rok, kdy se začal jezdit Světový pohár národů nazvaný jako A1 Grand Prix.

A1 Grand Prix Brno - Světový pohár národů

Co je na A1 Grand Prix nejzajímavější? Především to, že na tak vysoké úrovni a především ve formulových sportech není obvyklé, aby proti sobě soupeřily jednotlivé země. Většinou jezdci usedají do kokpitů jednotlivých stájí.
Letos se do druhé sezóny přihlásilo 25 států a některá jména ve startovní listině napovídají, že by se A1 Grand Prix mohlo dostat stejné pozornosti jako letní F1.

A1 Grand Prix Brno - odměna za trpělivost

Snaha přitáhnout do Brna nejrychlejší vozy stála i za tehdejší stavbou nového Masarykova okruhu. Po vzoru maďarského Hungaroringu, kde se v roce 1986 jela vůbec první Velká cena za železnou oponou, se i brněnský okruh připravoval s výhledem na pořádání těchto závodů.
Ale Formule 1 je kromě velkých závodů i otázkou mistrovské diplomacie a politiky, a tak český fanoušek přišel zkrátka. Proto s příchodem A1 Grand Prix může zajásat, takový závod tady kromě mistrovství světa silničních motocyklů ještě neviděl.

A1 Grand Prix - kalendář závodů

Sezóna začíná v Evropě, poté se seriál závodů přesouvá na klimaticky vhodnější destinace, aby se kolečko opět uzavřelo na starém kontinentu, na legendárním britském okruhu Brands Hatch.
 

  • A1 Grand Prix Nizozemska - 1. října (Zandvoort)
  • A1 Grand Prix České republiky - 8. října (Brno)
  • A1 Grand Prix Číny - 5. listopadu (Peking)
  • A1 Grand Prix Malajsie - 26. listopadu (Sepang)
  • A1 Grand Prix Spojených arabských emirátů - 17. prosinec (Dubaj)
  • A1 Grand Prix Nového Zelandu - 21. ledna (Taupo)
  • A1 Grand Prix Austrálie - 4. února (Sydney)
  • A1 Grand Prix Jižní Afriky - 25. února (Durban)
  • A1 Grand Prix Jižní nebo Severní Amerika - dosud neupřesněno
  • A1 Grand Prix Mexika - 25. března
  • A1 Grand Prix Indonésie - 8. dubna
  • A1 Grand Prix Číny - 15. dubna (Šanghaj)
  • A1 Grand Prix Velké Británie - 29. dubna (Brands Hatch)

A1 Grand Prix v sobě kromě tréninků zahrnuje dva závody

- sprint na 20 minut a hlavní závod, který trvá 70 minut. Ve sprintu boduje prvních šest jezdců (6 až 1 bod) a závod zahajuje letmým startem. V hlavním závodě si pro body dojede deset nejlepších (10 až 1 bod) a tentokrát se startuje z místa.

A1 Grand Prix - stejné podmínky

Pro A1 Grand Prix se používají stejné motory Zytek ZA1348 a týmy mají k dispozici rovněž stejné pneumatiky. Na rozdíl od formule 1 zde tedy neexistuje výrazné technické zvýhodnění, ke slovu musí přijít dobře stanovená taktika a především výkon jezdce.

A1 Grand Prix Brno 2006 - na koho přijít?

Jezdecká sestava druhé sezóny A1 Grand Prix je rozhodně atraktivní.
Už jen účast nejlepších českých formulových závodníků Tomáše Engeho a Jarka Janiše by mohla být pro českého fanouška tahákem.
Ale jsou tu i další - za Brazílii například nastoupí Nelson Piquet junior, který se s jiným potomkem slavného otce Nico Rosbergem rval o pozici v týmu F1 Williams, za Francii nastoupí Nicolas Premat, asi největší francouzská naděje vedle suveréna zámořských formulí Sebastiana Bourdaise
Za Jihoafrickou republiku bude jezdit Thomas Scheckter, další pokračovatel v rodinné formulové tradici, za Malajsii se na starovní rošt postaví Alex Yoong, který jezdil ve F1 za Minardi, ale spíše než jezdeckým uměním se proslavil několika pozoruhodnými kousky třeba na vjezdu do boxů.
V nizozemském týmu najdete veterána Jose Verstappena, který už toho pamatuje z F1 opravdu hodně a není řečeno, že se ještě nevrátí, Portugalci budou spoléhat na Pedra Lamyho a Rakušané vyzkoušejí Patricka Friesachera (ten rovněž nakoukl do závodu F1) a Mathiase Laudu (není třeba nic dodávat).
Jeden z největších taháků skrývá tým Švýcarska - Neel Jani už delší dobu testuje ve F1 a je jen otázkou času, kdy jméno tohoto muže budou znát nejen automobiloví fajnšmekři.

A1 Grand Prix Brno 2006 slibuje 8. října velkou motoristickou podívanou. Neměli byste si tuto událost nechat ujít, pokud s požitkem nasáváte atmosféru velkých závodů.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Chtěli byste doma nymfu?
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies