3D telefony jsou tady!

Už je tomu pár měsíců, co se v obchodech objevily první 3D televize, na které nepotřebujete brýle ani švidrání, aby se kýžený prostorový efekt dostavil. V současnosti se ale začal prodávat další krok v technologickém pokroku - 3D mobily. Co to ale vlastně umí? A bude to stát za to?

Fotografie na zadní detail mobilního telefonu HTC

Nový rozměr mobilování

Zdroj: tracyandmatt.co.ukCo to přesně znamená, že mobilní telefon je "3D" No, naštěstí to nekončí u faktu, že sám má šířku, výšku a hloubku. 3D mobilní telefony mají především displej umožňující pozorovateli vidět bez barevných nebo polarizačních brýlí zdánlivě trojrozměrný obraz. To ale není to nejzajímavější. V současnosti již dostupné modely mají schopnost ve 3D i fotografovat nebo nahrávat video. Za tím účelem mají dvě kamery místo jedné, které stejně jako lidské oko snímají objekty ze dvou různých úhlů a právě dva různé obrazy, pro každé oko jiný, dávají lidskému mozku dohromady iluzi trojrozměrnosti. Displeje to pak bez brýlí můžou ukazovat různými způsoby, například hodně rychlým střídáním obrazů nebo jejich otáčením přes směrovací krystaly. Ať už to ale zrovna dělají jakkoli, váš logická mozeg si z toho vezme akorát ten dojem, že se díváte na něco co má hloubku. Což je hustý. Tohle není jenom nová móda, která brzo přejde - 3D je úplně nový zážitek.

 

Na peněženky útokem

Zdroj: mobilplanet.czDva u nás dostupné modely 3D telefonů jsou LG Optimus 3D a HTC Evo 3D. Protože se jedná o žhavou novinku, samozřejmě nejde o úplně nejlevnější záležitost. Začaly na nějakých patnácti tisících, ale už stihly klesnout k celkem rozumným deseti tisícům. Na to, o kolik víc toho umí než běžné dvojrozměrné telefony, to zase tak nekřesťansky drahé není. Z hlediska výrobních nákladů to právě nebude nijak výrazně náročnější, cenu zatím táhne know-how. A až to se rozšíří a bude všem nějakou dobu dostupné, cena by se měla ustálit na stejných hodnZdroj: futuredimensions.netotách, na jakých se momentálně nacházejí dnes normální telefony. Takže asi žádný důvod k masové hysterii se nekoná - bude jich dost a dovolit si je bude moct brzo kdekdo. Podle mého názoru by tedy tahle koupě určitě stála za zvážení - a vsadím se že vaše děti a jiní hračičkové na to budou mít úplně stejný názor.

 

Do 3D a ještě dál

Zdroj: nikijednaky.blog.czMožná se ale ptáte, k čemu to 3D vlastně je, obzvlášť na mobilu. Kromě očividného WOW efektu, který mě osobně při návštěvě 3D kina nepřestal bavit ani po několika měsících. Odpovědět na tuhle otázku není úplně jednoduché, protože když chcete něco zachovat nebo si to prohlédnout, pochopíte to, co vidíte, i když je to "jenom" ve dvou rozměrech. Možná by se na to dalo zareagovat jednou z výtek vůči starým televizím - ty byly údajně špatné proto, že byly jenom černobílé, s malým rozlišením a hodně zdeformovaným zvukem. Takto ošizená skutečnost pak měla lidský mozek utlumovat a vytvářet pocit odpojení od skutečného prostředí. Když si ale Zdroj: novinky.czvezmete dnešní audiovizuální techniku s 3D HD obrazem, který je barevnější a pomalu ostřejší než realita, v kombinaci se stereo 3D zvukem s intenzivními basy, pak tato kritika už nedává smysl. 3D telefon může být tedy dalším krokem k znovuoživení smyslů a dalšího zeskutečnění virtuálního kyberprostoru. Jinými slovy bude to vypadat míň jako nepřirozená technika, víc živě a přirozeně. A tím pádem váš život bude díky tomu plnější a míň umělý. A to za nějakých pár tisíc myslém stojí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Madona Madridu – Penelope Cruz
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies