3D biotisk - výroba lidských orgánů a tkání

V posledních letech se v lékařství využívá 3D tisk, který pomáhá pacientům nahradit orgán, kůži či jinou tkáň nebo část těla. Pomocí těchto “vytištěných” tkání mohou lékaři upravit vzhled z estetického hlediska, ale, a co je mnohem důležitější, mohou tím také někomu zachránit samotný život.

3D biotisk

 

  • Biotisk není jen vzdálenou hudbou budoucnosti…

 

V lékařství se používá již dnes. A navíc se předpokládá, že díky 3D tisku budeme moci úspěšně vyléčit spoustu nemocí. Prozatím se 3D biotisk běžně využívá pro výrobu protéz a kompenzačních pomůcek. Tisknou se třeba naslouchadla nebo i protézy rukou, nosu či uší.

 

Pracuje se také na tisku očních protéz, protože lze tkáň vykreslit do nejjemnějších detailů. Vzhledově pak vypadají velmi věrně. Oproti těm ručně vyráběným protézám, které vycházejí až na 10 000 dolarů, vytištěné protézy stojí pouhých 160 dolarů, což je obrovský rozdíl.

 

3D tisk umožňuje i náhradu kostí, které jsou upravovány pacientům přímo na míru. Odborníci totiž dokážou provést speciální měření a skenování, takže se pak tyto náhrady voperují tak, že jim sedí na centimetr přesně. Velkou výhodou je materiál, z kterého je náhrada vyráběna. Jelikož se jedná o živou tkáň, nevyvolá tělo žádnou odmítavou reakci, tak jako to v některých případech cizí tělesa v těle mohou způsobit.

 

  • Pomůže 3D tisk i v případě léčby poranění kůže?

 

Kdyby se technologie pěstování kmenových buněk šla propojit s technologií 3D tisku, pak by to pravděpodobně bylo možné. Ale tato možnost se musí nejprve důkladně prozkoumat. V Holandsku prý vědci pracují na projektu, díky kterému by kmenové buňky tvořili přímo náplň v 3D tiskárnách.

 

Co se týče kůže a jiných měkkých tkání, je ještě mnoho nezodpovězených otázek, takže si na to budeme muset ještě nějakou chvíli počkat. Dosud se ještě neprodiskutovaly důležitá témata ohledně úschovy, změn i právní regulace kolem vypěstovaných živých buněk.

 

  • Co ještě bude možné vytisknout?

 

Pomocí tkaninově-orgánových tiskáren mohou být v budoucnu vyráběny stabilní tkaninové konstrukce v lidské velikosti a v jakémkoli tvaru. Pokud byste třeba při autonehodě přišli o nohu či ruku, po detailním naskenování a vytvoření 3D modelu, by vám byla vytištěna a transplantována chybějící část těla.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Courteney Cox opět ve filmu Vřískot
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies