Zubní pasta - zdraví i krása

Mnozí si poprvé čiští zuby v pokračujícím ranním kómatu, do kterého je uvrhl výbuch zvonění budíku. Ale ač při vědomí nebo v rozespalosti, čištění zubní dutiny bychom neměli podceňovat a krouživé pohyby kartáčkem absolvovat minimálně třikrát denně.

Na snímku je zachycena vytékající zubní pasta

Zubní pasta - až na dřeň

Pokud byste patřili k zastáncům čištění zubů v době před našim letopočtem, museli byste se obejít nejen bez pasty, ale i bez kartáčku. Technologie této činnosti spočívala v tom, že jste si zuby v podstatě obrousili. Dnes máme na čištění zubů naštěstí jinou techniku. Ona totiž směs z popela z kopyt oslů, myrty, roztlučených skořápek a pemzy připomíná spíše prostředek do dílny než na hygienu dutiny ústní.

Zubní pasta - hygiena na holičkách

Ještě než stačili Řekové a Římané čištění zubů zdokonalit, odvrhl se celý svět od patřičného dodržování hygieny. Od té doby mohlo platit otřepané - zuby pohroma huby, protože Evropané se k údržbě svého kousacího aparátu až do konce 18. století nějak neměli.

Zubní pasta - s práškem na kousadla

Nejdále v tomto snažení došli v Anglii, kde se kromě zubního prášku objevily i první pasty. Ale jejich složení bylo stále dost divoké a pro zuby i organismus mnohdy nepříjemné a škodlivé. Na nanášení a drhnutí zubní skloviny se stále používal prst, kartáčky byly v té době výsadou nejmajetnějších vrstev a maximálně předmětem diskusí v ilegálních anarchistických klubech. Z toho lze vydedukovat, že pořekadlo - dát někomu kartáč - není zase až tak staré.

Zubní pasta - jak správně vypěnit

Aby bylo čištění zubů zábavnější a člověk se rozptýlil při odírání své skloviny, začaly se přidávat do čistících prostředků různé látky, které pěnily. Pěna u úst však vyvolávala různé asociace, a proto americký zubař Washington Wentworth Sheffield vymyslel zubní pastu, která se už blížila té dnešní. Oddechli si nejen všechny řezáky, špičáky a stoličky (nemluvě o zubech třenových), ale také veterináři, kteří měli už osob s pěnou u pusy doslova plné zuby.

Zubní pasta - když si synek vidí do úst

Otec Sheffield dodával svou pastu ve skleničkách, až do té doby než jeho vnímavý synek Lucius Tracy při pohledu na palety malířů přišel na to, že by se dala zcela vážně použít i tuba. Nápad byl dokonán v roce 1892. Jakkoliv se do té doby nedokázali výrobci past vymáčknout, teď to šlo jako na drátkách.

Zubní pasta - kartáčky, nitě a párátka

Příznivé účinky zubní pasty se ještě znásobily zjištěním, že na pevnost skloviny blahodárně působí fluór resp. fluoridy. Jestliže se dnes rozhodujete, kterou krabičku si koupíte, v podstatě se nemůžete splést. Každá dnešní zubní pasta totiž fluoridy obsahuje, rozlišení je pouze v chuti, barvě a zejména ve vašem pocitu svěžesti.
Pokud k pravidelnému čištění zubů přidáte i používání speciální dentální nitě nebo kartáčků, které vyčistí opravdu každý záhyb ve vašich ústech, nemusíte mít před návštěvou zubaře strach. Zuby si navíc můžete nechat vybělit. I když bude chtít podívat se vám trošku více na zoubek.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Nové hry útočí
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies