Znáte rozdíly mezi bankovní a nebankovní půjčkou?

Základní rozdíl mezi těmito 2 typy půjček asi známe všichni. Bankovní půjčka může být poskytnuta pouze bankou, kdežto nebankovní půjčky získáte v nebankovních firmách. Spadají tu i půjčky, které lze vyřídit  přes internet. Co je ale výhodnější? Vzít si půjčku z banky nebo z instituce, kterou moc neznáte?

Bankovní a nebankovní půjčky

 

  • Jak se změnil pohled na půjčky?

 

Dříve se většina z nás snažila držet při zemi a půjčky si brala jen v opravdu výjimečných případech. Dnes je tomu však jinak. Půjčky jsou pro některé z nás jakýmsi zvykem. Když na to či ono nemám, nevadí. Existuje spousta institucí, která mi půjčí peníze. Stačí si jen vybrat. Půjčky si lidé vybírají i na dovolené.

 

Každopádně půjčku nelze vnímat jen jako výhodu. Především je nutné, abychom v ní viděli to zásadní čili dluh. Někomu vadí i myšlenka na to, že někde, někomu, za něco dluží. Jiným to připadá přirození. Pravděpodobně se řídí myšlenkou, že život je příliš krátký, a prostě chtějí něco zažít. Nechtějí se držet zkrátka. Pokud však nebudou opatrní, může se jim to šeredně vymstít.

 

  • Bankovní vs. nebankovní půjčky

 

Můžete si vybrat z několika tisíců poskytovatelů půjček. Jak ale vybrat tu nejvhodnější? Zkuste si jednotlivé nabídky porovnat na specializovaných úvěrových srovnávačích. Jedním ze zásadních rozdílů je doba, na kterou si lze vyřídit úvěr. V případě nebankovních institucí to může dělat jen několik týdnů. Banky poskytují úvěry výhradně na minimálně několik měsíců či let. Samozřejmě vše záleží na výši poskytnuté částky.

 

Pokud si nechcete zařídit úvěr u své banky, ale zalíbila se vám nabídka u jiné, musíte vzít v potaz fakt, že si u té další banky budete muset zřídit nový účet. Nebankovní instituce vůbec nezajímá, z jakého účtu budete splácet. Banky však mezi sebou neustále soutěží, hlavně co se týká počtu klientů. Nebankovní instituce mohou také poskytnout krátkodobý úvěr zcela zdarma, ale od banky nic takového neočekávejte. Tam budete muset, dříve či později, zaplatit něco navíc.

 

Úvěr poskytnutý bankou má však jistá pozitiva. Úrokové sazby i roční procentní sazba nákladů jsou nyní nižší než u nebankovních institucí. Když si zažádáte o úvěr v bance, tak si prověří vaši úvěrovou minulost v Bankovním i Nebankovním registru klientských informací. Navíc projdete kontrolou i v registru Solus. Je to pro ně taková záruka, že jste důvěryhodná osoba, která řádně splácí své dluhy. Prověří si i pohyb na vašem účtu, z čehož se dozví, zda máte pravidelné příjmy, jestli se často neocitnete v mínusu a podobně.

 

U nebankovních institucí se prověřování a administrativě většinou vyhnete, takže získání úvěru je pak mnohem snadnější. Tento snadnější přístup k penězům je však zpoplatněn vyššími úroky, což si všichni klienti v dané chvíli ani neuvědomí. Nakonec tak mohou přeplatit mnohem víc než v bance.

 

Jestli si půjčíte větší množství půjček, můžete se v tom po čase začít ztrácet a pak se může stát, že vám bude hrozit i exekuce. Pokud je tedy nebudete včas splácet. I když máte práci, díky které si myslíte, že splátky nebudou problém, měli byste vědět, že v životě se nehraje na jistotu. Váš život, práce a vše co s tím souvisí se může ve vteřině změnit. Myslete na to.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Ulítnete na kiteboardingu?
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies