Vsaďte na kvalitní suroviny
I když zvládnete uvařit jen čaj, kafe a párky, nezoufejte. I vy se můžete stát kulinářským bohem. Ale vaší oblíbenou uzeninou a vlašákem z kelímku ji neokouzlíte.
Slečna ze Lhotky, nebo z Pařížské?
To je totiž docela základní otázka, od níž se bude odvíjet výběr potravin a výsledné menu. V prvním případě se vám může stát, že třeba takové krevety nebo sushi zůstanou buď nedoceněny, nebo se v nich slečna štítivě pofrfňá. To světaznalejší dáma si ještě přidá!
Dvě základní ingredience – čas a kreditka
Udělejte si seznam obchodů s delikatesami nebo zabruste na internet. Vytipujte vhodné potraviny. Doporučujeme: jako předkrm foie gras (kachní paštika), podává se se speciálním, lehce nasládlým chlebem, confits de canard – marinovaná kachní stehna, stačí deset minut ohřát na pánvi a servírovat třeba s hranolkama (kupte ty, co se dělají v troubě), s fazolema (klidně i z konzervy) nebo s českou klasikou, červeným zelím a knedlíkem.
Nebojte se kačeny
Kachna je vůbec vděčné jídlo a na přípravu poměrně nenáročná. Při jejím opečení nesmíte ale zapomenout na jedno: aby zůstala pěkně šťavnatá, pečte ji aspoň hodinu, hodinu a půl ZAKRYTOU. Teprve pak nechte kvůli kůrčičce dopéct bez zakrytí. Není nic horšího, než když z trouby cítíte omamnou vůni, polykáte sliny a na talíři vám přistane vysušená tuhá mumie. Kachna se peče sama, vy mezitím stihnete nachystat zelí a knedlík (obojí se koupí už hotové), šmak tomu dodá šťáva z pekáče.
Co takhle rybku?
Zapomeňte na pangasia a rozbředlé obalované rybí filé z krabice. Zkuste třeba uzeného lososa s kapkou citronu a čerstvým koprem nebo steak z opravdu kvalitní ryby (tuňák, losos, doráda). Výhodou ryb je rychlá příprava a stravitelnost, nevýhodou možná přítomnost protivných kostí – soustředit se u stolu na lehkou, svižnou a duchaplnou konverzaci a přitom pižlat vidličkou maso a vytahovat miniaturní kostičky je poměrně náročný výkon.
Toustíky
Jestli máte toustovač nebo troubu, máte vystaráno. Mezi dva máslem potřené toustové chleby dáte plátek sýra, šunku a dáte zapéct (při použití trouby doporučuje zabalit do alobalu). Dá se připravit i sladká varianta s nutelou, banánem a strouhanými oříšky. Neohřívat v mikrovlnce! Výsledkem by byla gumová chuť i konzistence.
Sladká tečka
Vsaďte na opravdu dobré a osvědčené cukrářství. Jestli ale chcete spáchat nějaký ten dezert sám, zkuste „písečné růže“. Potřebujete kukuřičné lupínky a kvalitní čokoládu. Čokoládu rozpusťte (když se jí nebude chtít, přidejte trochu másla nebo hery) a smíchejte s lupínky. Pak se snažte vytvarovat malé kousky, které pokládejte na alobal. A pozor, připravit s předstihem, klidně den předem, musí ztuhnout! Holky si většinou hlídají váhu, tak se jim trefíte do chuti i ovocným salátem z čerstvého nebo kompotovaného ovoce.
Klíč k úspěchu
Slečna je pozvána a vám nezbývá, než se pustit do přípravy jídla. Zkuste v jejím okolí nenápadně vyzvědět, jaké jsou její chutě. Taky by byl trapas, kdybyste vegetariánce servíroval vepřovou kotletu nebo (ne)vyléčené alkoholičce šampus.
A propos, když už jsme u toho pití, jako aperitiv se hodí vychlazené suché šampaňské (ne z ledničky).
Dejte si práci i s přípravou stolu: sváteční servis po babičce, květiny, romantici můžou po stole ledabyle poházet okvětní plátky růží; samozřejmě svíčky – těmi nešetřete.
Zvolte vhodnou hudbu, nejlíp nějaký slaďák a v přiměřené hlasitosti.
Přinesla jako dárek láhev vína? Je zdvořilé ho během večeře servírovat. Výjimku můžete udělat jen tehdy, když se vůbec nehodí k připraveným pokrmům.
Buďte štramák – ne aby vás doma načapala v teplákovce. Stačí klasické kalhoty nebo džíny a košile.
A teď už je to na vás. Možná že ne úplně všechno bude na tři michelinské hvězdičky, ale cení se hlavně snaha.
Diskuze