Zimní pneumatiky – jste dobře připraveni na zimu?

Zima se nezadržitelně blíží a není vyloučeno, že první sníh nás zastihne již brzy. Nepodceňujte základní přípravu svého vozu na zimní období, mohlo by se vám to pořádně vymstít.

Detailní pohled na dezén pneumatiky

Auto ztrácí jízdní vlastnosti, přezujte si pneumatiky

Ptáte se, kdy a jestli vůbec přezout pneumatiky na zimní? Rozhodně ano a ta nejvhodnější doba přichází právě tehdy, pokud venkovní teplota klesne pod 7 stupňů. Pneumatiky, které používáme v letních měsících jsou díky své výrobní směsi tvrdé, významným způsobem se při nízkých teplotách zhoršuje jejich přilnavost k vozovce.

Vyhláška ukládá minimální hloubku vzorku pneumatiky na 1.6 mm, u zimních pneumatik se ale doporučuje 4 mm, protože se zlepší jízdní vlastnosti automobilu i v hlubším sněhu.

Novinky v silniční vyhlášce, kola přezutá na zimu

Mít automobil přezutý na zimní pneumatiky nám dnes již dokonce ukládá zákon. Přesněji tedy vyhláška, jejíž úpravou došlo právě k této změně. Někteří odborníci jsou však s postupem ministerstva dopravy v tomto ohledu nespokojeni a tvrdí, že tohle nařízení mělo být zakotveno přímo v zákoně o silniční dopravě.

Podle nich by se tak předešlo případným výmluvám řidičů, kteří by zimní pneumatiky neměli. Ti dnes mohou tvrdit, že vyhláška nemá takovou váhu, jako zákon (známe náš právní systém, tady je možné opravdu všechno).

Ale pozor, povinnost mít automobil přezutý na zimní pneumatiky bude nařizovat dopravní značka! Zimní výbava bude povina pouze na některých úsecích. Tato povinnost vešla v platnost 1.11.2008, takže si dejte pozor, kde se se svým vozem pohybujete.

Pravidlo 4 x 4 pro zimní pneumatiky

  • 4 stejné zimní pneumatiky na voze
  • 4 zimní sezóny (doba pro použití pneumatik)
  • 4 mm (minimální hloubka dezénu)
  • 4 měsíce v roce (uplatnění pro zimní pneumatiky)

Na webu pneumatiky.cz najdete další informace, jak vybírat zimní pneumatiky.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Recenze filmu Největší z Čechů
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies