Ženské si za malý plat můžou samy

Remcají a remcají. Jo, podle statistik mají sice nižší plat než chlapi, ale ptaly se někdy po důvodech? My jo. A teď vám je předložíme.

Fotografie muže při práci

Rozdíl mezi platy? Existuje všude

Rozdíl mezi průměrným ženským a chlapským platem je v EU 17 %, u nás skoro 26 %. V EU jsme obsadili druhé místo, hned za Estonskem, které suverénně vede s 30% rozdílem. U nejmladší generace jsou platy jakž takž vyrovnané (liší se jenom o pětinu), platové nůžky se začínají rozevírat až s věkem - ve skupině 25-34 let je rozdíl už 29 %.

A táhne se to až do důchodu. Průměrný chlapský důchod byl vloni 10 715 korun, důchodkyně braly cca o pětinu méně, tj. 8 784 korun.

Když dva dělají totéž, nemusí nutně brát stejně

Hádanka na úvod: ve stejném podniku ve stejné funkci pracují dva manažeři. Jeden vydělá za měsíc 120 tisíc, druhý 60 tisíc. Kdo z nich je ženská?

A jsme u toho. Ženské mají na stejných pozicích nižší plat než chlapi.

Objektivní důvody, proč ženské berou míň

  • Mateřská a péče o nemocné haranty. To první spolehlivě zbrzdí kariérní postup (leda by čerstvá matka vrazila všechny vydělané prachy do chůvy), to druhé z nich udělá „problémovou“ pracovní sílu. Věčně nemocní haranti jsou taky důvodem, proč ženské nezvládnou tolik přesčasů a služebních cest a o nějaké flexibilitě si můžou nechat jen zdát.
  • Zbytečná skromnost nebo sebepodceňování. Při pohovoru si ženská často řekne až o čtvrtinu nižší plat než chlap hlásící se na stejné místo. No a v tom je právě ten zakopaný pes. Proč by měla dostat vyšší plat, když jí stačí tenhle? Těžko říct, kde je příčina – že by byly ženské o tolik skromnější? (Doma se tak rozhodně neprojevují.) Nebo si méně věří? Možná jsou zpracované tlakem společnosti - je dokázáno, že už holčičky dostávají nižší kapesné než kluci a vypiplat kluka z plínek až dospělosti vás přijde dráž než vypiplat holku.
  • Skladba povolání. Tradičně ženské míří do „ženských“, tj. pro chlapa finančně nezajímavých oborů, jako je školství a zdravotnictví. A šéfky a manažerky ve firmách by člověk spočítal na prstech jedné ruky. Prostě se nechají převálcovat. Jestli chce ženská uspět na chlapských postech, musí umět použít jeho zbraně, mít ostré lokty a nenechat se zastrašit převahou chlapů.
  • Pohodlí nebo sázka na jistotu. Za nižší plat může i nechuť měnit zaměstnavatele. Je to paradox, ale čím déle zůstáváte ne jednom místě, tím nižší plat můžete čekat. A naopak. Častější střídání zaměstnání s sebou nese i příjemnější pohled na výplatní pásku (přece byste nešli do horšího, ne?). A jsme u toho. Kdopak asi častěji dřepí na jednom místě od maturity až do důchodu? No jasně, ženské. Sázejí na jistotu, ale to se v tomhle případě moc nevyplatí.

Odnesou to chlapi

Jenomže tenhle stav má neblahé důsledky i pro chlapy. Když hlava rodiny (chlap) přijde o práci, rodinu finančně táhne právě mizerně placená manželka. Jenže kdo z toho má vyžít???

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

I věda může být populární
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies