Zemřít mladý a slavný - vstupenka do kultovních sfér

Když muzikant nebo herec sejde sešlostí věkem, vyvolá to úplně jiné emoce, než když odejde na onen svět ještě před třicítkou. Co na tom, že většinou jsou za tím drogy nebo chlast. Dodá mu to auru štvance a rebela. Co ještě, panečku, mohl(a) dokázat!

Pět mužských postav

Prokletá 27

Loňská smrt Amy Winehouse znovu vyvolala vzpomínku na všechny muzikanty, kteří stejně jako ona zemřeli v 27. A jejich výčet zabere pár řádků: Kytarista, zpěvák a skladatel Jimi Hendrix. Zpěvačka Janis Joplin. Zpěvák Doors Jim Morrison. Původní kytarista Rolling Stones Brian Jones. Frontman skupiny Nirvana Kurt Cobain. Bluesman Robert Johnson. Baskytarista Stooges Dave Alexander. Klávesista a zpěvák kapely Grateful Dead Ron McKernan. Záhadně zmizelý kytarista a textař skupiny Manic Street Preachers Richey James Edwards, který byl v 27 oficiálně prohlášen za mrtvého. A naposledy už zmiňovaná Amy Winehouse, která za svoji lásku k vodce zaplatila životem.

Umřít včas

Smrt třicátníků a čtyřicátníků už nás tak nebere. Marilyn Monroe to tady zabalila v 36. Whitney Huston v 48. John Lennon (nedobrovolně) ve 40. Byla jich škoda, ale máme pocit, že svou šanci něco tady dokázat dostali. Ale umřít po dvacítce, a navíc tak blbě, to už je vstupenka do klubu vyvolených. Brzy je obklopí aura kultu. Jo, kdyby tady byli dýl, ti by nám ještě vytřeli zrak… Možná jo. Nebo by taky skončili jako věčně zhulené fetky a notorici, kteří kdysi před x lety zažili pár chvil slávy a vyprodávali sály, ale dnes po nich už neštěkne ani pes.

Rebel bez příčiny

Excelentní ukázkou kultu předčasně zemřelého umělce je James Dean. James stihl natočit jenom tři filmy, ale stal se ikonou Ameriky: mladý, pohledný, arogantní frajer se slabostí pro rychlá auta. No a jedno z nich, konkrétně jeho milované porsche, se mu stalo osudným. Dá se tak říct, že je v našem výčtu – spolu s Lennonem - čestnou výjimkou: za jeho smrtí nestály ani drogy, ani chlast, ale rychlá jízda a střet s jiným vozem. Bylo mu 24.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Top 10 nejšílenějších sportů na světě
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies