Zázračná nanotechnologie

Nanotechnologie je v současnosti jedno z nejvíc "sexy" odvětví vědy a technologie. Jinými slovy, v médiích a ve veřejných diskuzích je to samá nanotechnologie sem a nanotechnologie tam, ale jen málokdo opravdu ví, o čem to je. A o čem že to teda je? Představte si to nejúžasnější, co si myslíte, že to může umět - a pak to umocněte na druhou. Nebo na třetí.

Detailní záběr molekuly

Elektro-nicky

Zdroj: gtresearchnews.comNanotechnologie je odvozená od předpony nano-, která dělí jednotku, před kterou stojí, miliardou. Když se to vztáhne na velikost, jde tedy o něco opravdu hodně malého. Aby ale nešlo jenom o potrhlý koníček znuděných japonců v duchu slavných pouhým okem neviditelných miniatur mistra Uko Ješity, je potřeba mít pro něco tak malého nějaké konstruktivní využití. Nejvíce nanotechnologií doteď získala asi elektronika, protože procesor je tím výkonější, z čím více sestává tranzistorů. Miniaturizace tranzistorů tedy znamená zrychlení výpočtů, a to dost radikální - výkon se nejen sčítá, ale dokonce rovnou násobí.Zdroj: ssl.direkte-aktie.net Obdobně vděčíme nanotechnologii za násobící se velikost harddisků a za jejich zmenšení do velmi dobře přenosných flash-disků. Stejně tak je tomu u přenosných médií jako CD, DVD nebo Bluray - více menších bodů/teček/mikroteček = více uložených a čitelných jedniček a nul = více porna ve videotéce. A ještě jsme ani zdaleka nevyčerpali možnosti nanotechnologie v tomhle směru, takže nárůst bude ještě minimálně v následujícím desetiletí pokračovat. Tedy zmenšování. Všeho v počítači, na počítači a kolem počítače. Jednou z nejzajímavějších aplikací nanotechnologie v elektronice je pak dotykový displej na bázi kvantového tunelování (zase star trek hadra - mrňavé body z polovodiče se dotykem stlačí a příblíží k sobě natolik, že mezi nimi začnou přeskakovat elektrony a počítač na to může zareagovat).

 

Zlaté zdraví, vesmírné diamanty a jiné věci k nezaplacení

Zdroj: colinwetherbee.comPočítači to ale sotva začíná, protože nanotechnologie bude všude. I ve vás. Nanoboti z nějakého nekorozivního a zároveň poddajného materiálu (zlato je za tím účelem naprosto ideální) by v blízké budoucnosti měli být schopní plavat krevním řečištěm a buďto likvidovat breberky a nádory, nebo opravovat poškozené tkáně. Ve vzdálenější budoucnosti by pak mohli být dokonce schopní přepisovat DNA nebo "stavět" živé organismy z neživé hmoty. Pokud je tedy někdo konečně naučí plavat. Ano, to je ten největší problém. Dát do nanobota mikročip, naprogramovat ho a dát mu nějaký nástroječek, to je všechno sranda, ale přimět ho hýbat se, to je problém. Zkouší se různé bičíky, ploutve a vrtulky a nakonec se něco uchytí, ale zatím to úplně vychytané není. Co už je teoreticky vychytané, to je výroba umělých diamantů do libovolného tvaru. Ne pod obrovským tlakem do tvaru krystalu, jak vás to nejspíš taky učili na střední škole, ale naopak ve vákuu a vlastně do formičky. Takhle se budou dát dělat procesory ne z křemíku, ale z modrého diamantu s příměsí bóru, který je taky polovodič. A takové počítače vydrží i teploty o několika tisících stupňů a jen tak se neošoupají. Nejambicióznější nano-projekt je ale pokus vytvořit takové nanoboty, kteří by se vypustili do přírody a rozkládali různé druhy znečištění.

Šedivý šmejd

Zdroj: starmans.netTo ale má jistá rizika. Je to dokonce rovnou apokalyptický scénář zničení planety její proměnou v "gray goo", neboli v mém vlastním částečně poetickém překladu, v "šedivý šmejd". To by se stalo, kdyby se nanoboti vypuštění do přírody poněkud porouchali, zbláznili nebo byli hacknutí zlovolným teroristou nebo jiným šílencem, důsledkem čehož by začali přeměňovat veškerou hmotu na sebe. Čím víc by jí přeměnili, tím víc by jich bylo a tím více by přeměnili další hmoty. V podstatě by to bylo něco jako virus, akorát by to byl umělý zlý replikátor. To by ale naštěstí nemohlo proběhnout nějak úžasně rychle, protože určitě druhy prostředí by se tomu brániliy a taky by to vyžadovalo hodně energie, které není nikdy neomezené množství. A proto, že to vyžaduje tolik energie, by se to taky dalo odhalit například pozorováním ze satelitu, kde by byl vidět podezřelý nárůst teploty na nějakém místě, stejně jako by byly vidět následky devastace. Potom by se dali nanoboti vyřadit buď nějakým elektromagnetickým impulzem, normálně vyhodit do luftu nebo by se proti nim mohli poslat hodní nanoboti-policajti, kteří by sežrali pro změnu ty zlé žrouty. I když tedy nanotechnologie představuje určité riziko (i tělo by mohli poškodit stejně snadno jako uzdravit), její výhody když by fungovala jak má by za to určitě stály.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Nespoutaný Sébastien Chabal
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies