Zajímavosti ze světa mobilů

Mobilní telefon je přístroj, který slouží nejen ke komunikaci s ostatními, ale také k poslechu hudby či například hraní her. Je to věc, bez které bychom si dnešní dobu ani nedokázali představit. Pojďte se s námi podívat na zajímavosti ze světa mobilů.
Fotografie mobilních telefonů a panáčků ze hry Člověče nezlob se

První mobil na světe a jeho historie

První mobilní telefon na světě představilav roce 1983 společnost Motorola. Byla to Motorola DynaTAC 8000X. První funkční prototyp byl vyroben už v roce 1972, avšak bylo ještě nutno vybudovat potřebnou infrastrukturu a postavit vysílací věže - proto byl první mobilní telefon představen oficiálně až v roce 1983.

 

Mobilní telefon byl v té době převratný vynález a převratná byla také jeho cena - stál 4000 dolarů, což bylo v přepočtu asi 100 000,-. Rozměry se velmi podobaly stavební cihle, vážil 2 kilogramy a nabité baterie vydržely fungovat jen půl hodiny.

První typ mobilního telefonu v ČR

V letech 1986 – 1988 se začíná psát česká historie mobilních telefonů. Objevují se přístroje vážící až devět kilogramů, které musí být zpočátku zabudované v automobilu, aby vůbec fungovaly.

 

Jeden z prvních mobilních telefonů na našem trhu (v roce 1996) je pověstný Sony CM-DX 1000, na který vzpomínají „mobilní pamětníci“. Cena tohoto mobilu (samozřejmě dotovaného) se v té době pohybovala okolo 10 000 Kč, nedotovaný telefon stál téhdy ještě mnohem více a také se poměrně těžko sháněl.

Češi versus SIM karty

V dnešní době patří Česká republika počtem aktivních karet SIM mezi absolutní evropskou špičku. Téměř každý Čech má minimálně jednu aktivní SIM kartu.

Móda a mobily versus módní návrháři

Výrobci mobilních telefonů se postupně dostávají do situace, kdy už není příliš cest pro inovace co se týče designu telefonů.

 

Stále více důležitějším kritériem při výběru telefonu se proto stává jeho design – zde se mohou ukázat špičky v oblasti módy a designu. Versace, Dolce&Gabbana, Prada, Armani..ano už i tyto jména jsou spojovány s mobilním světem.

Další zajímavé články z rubriky technika a HiTech

Kvalitní fotoaparát v mobilu?

Domácí kino - zažijete neskutečnou podívanou

Záložní zdroje pro PC

Správný výběr vypalovačky

Historie mobilních telefonů

Paměťové karty do mobilních telefonů

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Top 10 nejšílenějších sportů na světě
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies