Wimbledon - tenis ve svém chrámu

Mnozí byt za triumf na travnatých dvorcích v této londýské čtvrti dali všechny své tenisové trofeje. Ze všech čtyřech grandslamových turnajů má stále největší váhu. Vyhrát Wimbledon, to je sen všech tenistek a tenistů.

Fotografie travnatého tenisového kurtu ve Wimbledon

Wimbledon - nejstarší gramslamový list

Do grandslamového čtyřlístku patří Australian Open (hraje se na umělém povrchu), French Open (antuka), Wimbledon (travnaté dvorce) a US Open (beton). Wibledon jako třetí v pořadí, je nejstarším a bezpochyby nejprestižnějším turnajem. Na jeho slávu a lesk nedosáhlo ani zařazení tenisu do programu olympijských her v roce 1988 (v tom roce mimochodem vyhrál OH československý reprezentant Miloš Mečíř).
Wimbledon pro tenisty znamená vrchol jejich snažení, kdo vyhraje na travnatých dvorcích All England Clubu, stává se celebritou, i kdyby předtím nezvítězil ani v jednom turnaji.

Wimbledon - svátek v zelenofialové

Wimbledon bychom mohli už označit za nesestřelitelnou instituci a jako všechny podobné akce má několik svých symbolů. Především se v době tenisového turnaje celý areál doslova topí ve dvou barvách - tmavě zelené a fialové. Ty jsou všudypřítomné na všech suvenýrech, vlajkách a třeba i ručnících. Druhým poznávácím znamením Wimbledonu jsou tradiční jahody se šlehačkou, kterých se tady zkonzumují tisíce.
Hráči a hráčky vyznávající po většinu roku všemožné barevné kreace svého oblečení se při příchodu do areálu All England Clubu spořádaně převlečou do bílého. I tehdejší rebel a výstředník na tenisových kurtech Andre Agassi se proháněl při wimbledonských zápasech v jednolitém šnahobílém kompletu.
Je třeba však připomenout i další tradici, kterou však nikdo nemá rád a tou jsou pravidelné dešťové přeháňky a zatažená obloha. Wimbledon bez bouřky, to je jak vidět zamrzlé jezírko na Sahaře.

Wimbledon - přehlídka tenisových ikon

Od roku 1877, kdy se uskutečnil první oficiální ročník mezinárodního tenisového mistrovství Anglie, se mezi jeho vítěze zapsaly desítky jmen. Nás může těšit, že mezi nimi najdeme i hráče z bývalého Československa - Jaroslava Drobného a Jana Kodeše. Nejlegendárnější bitvy mezi sebou na travnatých dvorcích All England Clubu svedli Björn Borg a John McEnroe, v jejich šlépějích šli Boris Becker a Stefan Edberg, vítězství si vychutnal i Andre Agassi nebo Goran Ivaniševič.
Naopak wimbledonského triumfu se nikdy nedočkala dlouholetá tenisová jednička Ivan Lendl. Ten si dokonce na sklonku své kariéry vytýčil jako jediný cíl zisk této trofeje, ale ani usilovná práce a ladění formy na tento turnaj ovoce nepřineslo.
Mezi ženami je třeba vyzvidhnout Martinu Navrátilovou, Martinu Hingisovou, Janu Novotnou nebo Steffi Graffovou a Chris Evertovou. I Wimbledon byl svědkem nadvlády sester Williamsových. Letošní Wimbledon začíná kvalifikací 19. června, o týden později vypukne samotný turnaj a mužské finále je naplánováno na 9. července.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Lily Allen – rebelka, která si sáhla na dno
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies