Chcete svou přítelkyni požádat o ruku, narodilo se vám první dítě, povýšili jste v práci Nebo si prostě jen tak chcete dopřát něco nevšedního Zkuste pravé šampaňské! Chuť je mimořádná a hlava vás po něm rozhodně bolet nebude. Jen je třeba počítat s tím, že sáhnete hlouběji do kapsy.
Jen Champagne...
Pravé šampaňské se totiž vyrábí speciální metodou kvašení v láhvi, ale hlavně: pochází pouze z francouzské oblasti Champagne. Podle mezinárodní dohody se jen takové víno může honosit označením Champagne.
V tom už tedy máme jasno, ovšem jak se vyznat v typech a druzích
Tak jako u nešumivého vína, se šampaňské dělí podle zbytkového cukru. Takže chceme-li suché, budeme na etiketě hledat slovo brut (do 15 g cukru na 1 litr). Ještě méně cukru je v extra brut nebo také brut zéro. Extra dry či sec je už v chuti nasládlé, následuje polosuché demi sec a to vůbec nejsladší je doux (nad 50 g cukru). Většinou se ale setkáme s brut nebo demi sec, ostatní se vyrábějí zřídka.
Čím víc Chardonnay, tím lehčí víno
K výrobě šampaňského jsou povoleny jen tři odrůdy vinné révy – Pinot noir, Pinot meunier a Chardonnay. Obecně platí, že čím víc Chardonnay ve směsi, tím je víno lehčí a jemnější. Například tomu úplně nejjemnějšímu se říká Blanc de blanc (tedy bílé z bílých hroznů) a to je zcela vyrobeno z odrůdy Chardonnay.
Pro opravdové gurmány, kteří si rádi připlatí, jsou tu šampaňská s uvedením ročníku sklizně na etiketě. Taková se vyrábí jen v letech špičkové úrody, což je třeba jednou za tři roky.
Většina šampaňských je ale bez ročníku. Ta se vyrábějí z vín pocházejících z daného roku a přimíchávají se zásoby z dalších let.
Za top vína z Champagne, neboli Cuvée de prestige, se považují například Dom Pérignon, Cristal nebo La Grand Dame. Jedná se o vína vyráběná z nejlepších hroznů, která zrají delší dobu.
Za láhev šampaňského 400 tisíc!
Jedním z nejvíce hodnocených je pak Krug. Jen pro zajímavost – za jedinou láhev tohoto šampaňského z roku 1928 neváhal jistý příznivec vína zaplatit v aukci víc jak 400 tisíc korun. Důvod, proč je šampaňské tohoto ročníku tak vysoce ceněné, byla mimořádná úroda. Podle znalců prý toto šampaňské patří vůbec k těm nejlepším, která kdy byla vyrobena.
Ale zpátky na zem. Krug se dá v závislosti na ročníku a druhu pořídit i za cenu kolem 5 tisíc korun.
Do slovníku by se vám ještě mohlo hodit slovo crémant, což je víno s nižší šumivostí, které se běžně nevyrábí. Avšak často se také tento název používá u vín, která nepocházejí z Champagne.
Šampaňské se podává vychlazené, teplotu by mělo mít kolem 9 stupňů. A láhev se doporučuje vypít do dna.
Diskuze