Výtahy - jednou jsi nahoře, jednou dole

Kdybyste měli vyjmenovat nejoblíbenější prostředky na přepravu osob, určitě byste na výtah zapomněli. A přitom ho minimálně dvakrát denně používají tisíce lidí v obytných domech, úřadech a dalších výškových budovách.
Snímek nerezového výtahu

Lidstvo se touží vytahovat

Člověk vždy hleděl k výšinám, horizontům, vrcholkům a když už ne tak vysoko, alespoň k návrším, kopcům a pahorkům. K tomuto účelu si sestrojoval lana, cepy, žebříky, tyče, skoby, později křídla, vznášedla, vzducholodě a rakety.
Není úplně jisté, zda i výtah měl původně sloužit k většímu přehledu nad krajem, či jeho konstrukci ovlivnila prostá lidská lenost a nějaký ten schod navíc (o schodech a schodištích se dozvíte více po kliknutí zde)

Páni výtahů

Možná se budete divit, ale Archimédes se nejenom nořil do kapaliny, ale toužil se i nechat táhnout k obloze. Jeho výtah se ovládal ručně pomocí kovového lana.
Zdviž si nechal sestrojit i císař Nero a později i Ludvík XIV. a i ve Vatikánu se papeži nechali přepravovat výtahem.

Otisova výtahová pojistka

Období výtahů, jak je známe dnes, však odstartoval v roce 1853 Američan Elisha Graves Otis. Jím vymyšlená kabina totiž měla kromě tažného zařízení i bezpečnostní zařízení, které zabraňovalo v případě poruchy propadu kabiny až na dno šachty. Tento a další výtahy měly hydraulický nebo parní pohon.

Elektrické výtahy

Výtahy poháněné elektromotory má na svědomí Němec Werner von Siemens, jehož zdviž se zvedala pomocí ozubeného kola, které se pohybovalo po hřebenu (podobně jako třeba horské vlaky zvané „zubačky”).
S dalším rozvojem se do výtahových šachet vrátilo i protizávaží. A to především z toho důvodu, že ve vysokých budovách by musel být horní tažný válec, na kterém je lano namotáno, opravdu olbřímích rozměrů.

Paternoster - výtah v oběhu

I když paternostery plní úplně stejnou funkci jako klasické výtahy, oficiálně patří mezi strojní zařízení a z toho důvodu se jejich provoz neřídí stejnými předpisy. Paternoster je neustálý sled kabin, který neustále koluje jednou šachtou nahoru a druhou dolů.
Je zajímavé, kolik lidí se stále myslí, že se na půdě i ve sklepě kabiny otáčejí vzhůru nohama, což je nesmysl. To by totiž v administrativních budovách, kde tyto paternostery obíhají nejčastěji, byla spousta potlučených lidí, kteří náhodou zapomněli vystoupit.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Připravte se na letošní festivaly – Techno a trance
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies