Vodní dýmka – v rytmu bublající vody

Vodní dýmka je spjata s obřadní atmosférou, kdy čas pomalu plyne, prostor se zaplňuje voňavým kouřem a vy se necháváte unášet rytmem bublající vody. K tomu ještě pár přátel a rozjímání…

Fotografie zachycující vodní dýmku

Vodní dýmka má kořeny v Indii

Indie je jedna z prvních zemí, které daly impulz ke vzniku těch vodních dýmek, jenž známe dnes. Tehdy sice byly vyrobeny z dutého kokosu se zasunutým stéblem trávy, ale už tehdy fungovala na podobném principu jako dnes. Z Indie pak bylo blízko do Egypta a dalších arabských zemí. Za podobu dnešních dýmek mohou především Turkové. Vodní dýmka dotváří místní kolorit kaváren, čajoven, restaurací, barů i tržišť. Může být klidně i nedílnou součástí vašeho odpočinku. Stala se nedílnou součástí životního stylu a svou oblibu ve střední Evropě a Americe si získala už od konce 19. století.

 

Princip vodní dýmky

Když potahujete kouř z vodní dýmky, je hnán trubicí, která se nachází uvnitř kovového těla dýmky, do vázy s vodou. Protože je trubice pod vodou, dochází k bublání a vzduchovým bublinám, které obsahují kouř. Tím, že bubliny stoupají k hladině, kouř se ochlazuje a zároveň očišťuje od různých nečistot. Poté je nasáván do trubice, která je propojena se šlauchem.

 

 

Části vodní dýmky

 

  • Vodní dýmka je složena z korunky, těla, vázy a šlauchu.
  • Do korunky se dává tabák – bývá zpravidla keramická nebo kovová.
  • Kovovou část dýmky tvoří samotné tělo.
  • Váza (skleněná nebo keramická) se plní vodou.
  • Hadice (šlauch) slouží ke vtahování kouře.

Dlouhý kouř a pohodička u vodní dýmky

Dnes vodní dýmka vyvolává asociaci dlouhého a pohodového posezení s přáteli, kdy se popotahováním dostává lehká chuť tabáku do plic za zvuku bublající vody a zapředených hovorů. Vodní dýmky nechybí v žádných čajovnách a milovníci si je pořizují do svých interiérů jak z našich obchodů, tak jako suvenýry z návštěvy v arabských zemích. Proč si nedopřát chvíli pohody…

I vodní dýmka má svou etiketu

  • Vodní dýmka si během své historie vytvořila nepsaná pravidla, která dotváří celý charakter posezení.
  • Vodní dýmka se kouří na zemi, protože by neměla být umístěna nad úrovni země. Jde především o stabilitu dýmky.
  • Uhlíky nepoužívejte k zapálení cigarety, ani neodkládejte cigaretu na talířek vodní dýmky.
  • Hadice se má držet v pravé ruce a podávat náustkem k sobě, nebo odložit na stůl.
  • U dýmek se dvěma a více šlauchy se nikdy netahá ze všech současně. Pokud nejste zrovna na řadě, ucpěte náustek prstem, ať nedochází k nadměrnému ředění kouře vzduchem.

Kouříme, když kouříme vodní dýmku?

Do vodní dýmky se používají speciální tabáky s různou intenzitou a příchutí. Nicméně i v těchto tabácích se nachází nikotin, ale je alespoň částečně filtrován vodou. Ve prospěch vodních dýmek mluví také to, že je kouř ve vodě ochlazován a navíc v tom nejste sami (vodní dýmka se dělí mezi přáteli) a příprava taky zabere něco času... Vodní dýmka je pro řadu lidí mnohem přitažlivější, než kouření.

 

Tabák do vodní dýmky má mnoho chutí

Tabák, který je určen pro vodní dýmky se skládá v podstatě ze směsi vysušené ovocné drtě, z ochucené melasy a čerstvých tabákových listů. Tabák do vodních dýmek má tak mnoho chutí. Vybírat můžete z ovocných příchutí (jablko, třešeň, meloun, jahoda), květinových (růže, vanilka) a dalších. Novou chuť získáte smícháním tabáků.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Christina Aguilera ft. Cher aneb Hříšný tanec 3
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies