Pokud se řadíte mezi skutečné znalce alkoholických nápojů, pak to určitě víte. Těm ostatním poradíme, že jsou obě verze správné. Záleží na tom, kdo a hlavně kde byl tento nápoj vyroben. V Americe a Irsku ji píší “whiskey” a ve Skotsku a Kanadě zase “whisky”. Tyto 2 názvy se neliší jen v tom, kde je vyrobili. Rozdíly jsou také ve složení, postupu výroby a dokonce i v samotné chuti.
Jaké jsou základní suroviny pro výrobu?Měli byste vědět, že se postup výroby v různých palírnách v některých detailech liší. Základem pro výrobu whiskey jsou 3 suroviny - ječmen, voda a kvasinky. Čím kvalitnější suroviny vyberete, tím poroste i kvalita whiskey. Tyto suroviny se používají při výrobě spíše skotské a irské whiskey. V Americe se z více jak 50 % surovin využívá pro výrobu whiskey kukuřice. A co se týče kanadské whisky, tak ta se vyrábí především ze žita.
Postup výrobyNejprve se musí připravit slad. Kvasinky při procesu kvašení rozkládají pouze jednoduché cukry. A aby se škrob, který je obsažen v ječmenu, mohl rozložit na cukr maltózu, musí se ječmen namočit do vody, aby vyklíčil. Klíčením se totiž složitější cukry přeměňují na jednoduché.
Další fází je sušení a pražení. Sušení se provádí v budovách, které mají pagodovitou střechu. Místo podlahy je tam topeniště, které je až po okraj naplněné rašelinou. Nad tím jsou rozloženy síta a na nich se ječmen nechá sušit, udit a pražit. Odtud whiskey získává onu výraznou kouřovou chuť.
Než dojde k procesu kvašení, je nutné ječmen nasekat a namočit do horké vody. Tak se uvolní maltóza. Cukerný roztok je nyní připraven k fermentaci (kvašení). Určitě všichni víte, že tímto způsobem vzniká alkohol (cca 5 - 10 %).
Čtvrtou fází je destilace, aby se navýšilo množství alkoholu. Destilace probíhá v měděných kádích, kde hodnoty alkoholy vzrostou až na 70 %. Takové množství se ale získá až po 2 destilacích. Dvě destilace musí splňovat všechny whisky, které budou nakonec označeny jako skotské. Je to podmínka stanovená zákonem. V Irsku se whisky destiluje dokonce 3x, což způsobí navýšení alkoholu na 85 %.
Nakonec musí whiskey ještě dozrát v dubových sudech. Než na to ale dojde, musí být whiskey naředěna na tzv. “sudovou sílu”. Skotská whiskey by měla podle zákona zrát v sudech alespoň 3 roky. Whiskey se naředí přibližně na hodnotu 40 % a může se přejít k poslednímu kroku, tedy k lahvování. A nenechte se zmýlit. Jakmile je whiskey v láhvi, už dále nezraje.