Víte, jak se vyrábí whiskey?

V České republice se pije především pivo. Na to, že jsme národem pivařů, jsme patřičně hrdí. Ale kvalitní whiskey většina z nás jistě nepohrdne. Oblíbili jste si tento zlatavý nápoj i vy? A chcete se o něm dozvědět víc? Tak se pojďme podívat, jak vlastně probíhá jeho výroba.

whiskey

Je to whiskey či whisky? Proč se píše dvěma způsoby?

Pokud se řadíte mezi skutečné znalce alkoholických nápojů, pak to určitě víte. Těm ostatním poradíme, že jsou obě verze správné. Záleží na tom, kdo a hlavně kde byl tento nápoj vyroben. V Americe a Irsku ji píší “whiskey” a ve Skotsku a Kanadě zase “whisky”. Tyto 2 názvy se neliší jen v tom, kde je vyrobili. Rozdíly jsou také ve složení, postupu výroby a dokonce i v samotné chuti.

Jaké jsou základní suroviny pro výrobu?

Měli byste vědět, že se postup výroby v různých palírnách v některých detailech liší. Základem pro výrobu whiskey jsou 3 suroviny - ječmen, voda a kvasinky. Čím kvalitnější suroviny vyberete, tím poroste i kvalita whiskey. Tyto suroviny se používají při výrobě spíše skotské a irské whiskey. V Americe se z více jak 50 % surovin využívá pro výrobu whiskey kukuřice. A co se týče kanadské whisky, tak ta se vyrábí především ze žita.

Postup výroby

Nejprve se musí připravit slad. Kvasinky při procesu kvašení rozkládají pouze jednoduché cukry. A aby se škrob, který je obsažen v ječmenu, mohl rozložit na cukr maltózu, musí se ječmen namočit do vody, aby vyklíčil. Klíčením se totiž složitější cukry přeměňují na jednoduché.


Další fází je sušení a pražení. Sušení se provádí v budovách, které mají pagodovitou střechu. Místo podlahy je tam topeniště, které je až po okraj naplněné rašelinou. Nad tím jsou rozloženy síta a na nich se ječmen nechá sušit, udit a pražit. Odtud whiskey získává onu výraznou kouřovou chuť.


Než dojde k procesu kvašení, je nutné ječmen nasekat a namočit do horké vody. Tak se uvolní maltóza. Cukerný roztok je nyní připraven k fermentaci (kvašení). Určitě všichni víte, že tímto způsobem vzniká alkohol (cca 5 - 10 %).
Čtvrtou fází je destilace, aby se navýšilo množství alkoholu. Destilace probíhá v měděných kádích, kde hodnoty alkoholy vzrostou až na 70 %. Takové množství se ale získá až po 2 destilacích. Dvě destilace musí splňovat všechny whisky, které budou nakonec označeny jako skotské. Je to podmínka stanovená zákonem. V Irsku se whisky destiluje dokonce 3x, což způsobí navýšení alkoholu na 85 %.


Nakonec musí whiskey ještě dozrát v dubových sudech. Než na to ale dojde, musí být whiskey naředěna na tzv. “sudovou sílu”. Skotská whiskey by měla podle zákona zrát v sudech alespoň 3 roky. Whiskey se naředí přibližně na hodnotu 40 % a může se přejít k poslednímu kroku, tedy k lahvování. A nenechte se zmýlit. Jakmile je whiskey v láhvi, už dále nezraje.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Tony Hawk – machr na skejtu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies