Vitamíny - nedostatek i přebytek škodí
Vitamíny jsou základní látky, které vstřebává lidský organismum ve formě potravy. K těmto látkám patří ještě bílkoviny, tuky a sacharidy. Metabolismus těchto tří složek zajišťují právě různé druhy vitamínů.
Rozlišujeme třináct základních vitamínů, z nichž si však člověk ve vlastním těle dokáže vyrobit pouze nepatrnou část a právě z toho důvodu by měly potraviny s patřičným přídělem vitamínů patřit k denní lidské stravě.
Pokud nedochází k pravidelnému doplňování vitamínů do organismu, mohou se objevit mírné potíže, ale i vážná selhání zdravotního stavu. To způsobuje ztráta imunity, kterou vitamíny podporují.
Při přebytku těchto látek v těle si u některých typů dokáže organismus poradit sám a vyplaví je, jiné vitamíny však při svém nahromadění mohou způsobit i poškození životních funkcí s následky.
Vitamíny - vitamín C, bič na kurděje
Při výletu do historie vitamínu C se chtě nechtě musíme vrátit k dávným námořním výpravám. Nedostatek vitamínu C totiž u mořeplavců způsoboval nemoc zvanou kurděje. Ta se projevuje krvácením z dásní a do svalů. S těmito problémy se potýkalo mnoho posádek a mnohdy členové posádky kurděje nepřežili. Začalo se tradovat, že tato nemoc je neléčitelná.
Až v roce 1753 zjistil lékař britského námořnictva, James Lind, že v případě, že se posádce podává čerstvá zelenina a ovoce během plavby, dá se kurdějím zabránit. Nejlepším přípravkem proti nemoci se nakonec ukázala citrusová šťáva.
Další výzkumy a pokusy však kromě identifikace vitamínu C přinesly překvapivé zjištění, že člověk je jeden z mála živých tvorů, který si tento vitamín není schopen sám produkovat. Většina zvířat si totiž vyrábí „céčko” v organismu a nepotřebuje ho už dodávat v žádné jiné formě.
Vitamíny - vitamín C - za izolaci Nobelova cena
Až do roku 1927 byl sice vitamín C znám jako látka, která organismu pomáhá, ale zatím nikomu se ho nepodařilo izolovat jako čistou látku. Povedlo se to až Maďarovi Albertovi Szent-Györgyiovi. Nejdříve získal čistý vitamín C z hovězí nedledvinkové kúry a poté i z pomerančů a zelí. Za svůj objev získal o deset let později i Nobelovu cenu za medicínu.
Ve stejném roce (1937) pak britský chemik Norman Haworth vyrobil synteticky v laboratoři čistý vitamín C (nebo i kyselina askorbová).
Vitamíny - vitamín C, jak působí na lidský organismus?
A co zajišťuje v lidském tělem vitamín C?
- činnost imunity
- metabolismus vápníku
- pojivové tkáně, kolagen
- stěny cév
- zubní dáseň
- zpracování tuků
- pevnou, hladkou kůži
- silné vlasy
- zrakovou ostrost
- pozitivní náladu
- zdravé nervy
- koncentrační schopnosti
- spánek
- překonání stresu
Diskuze