Samuraj.cz

URNA – Útvar rychlého nasazení

del.infe del.infe
Karlštejn obléhá skupina podivných individuí v plné zbroji. Připomíná to americký film SWAT. Teď útočí a vnikají dovnitř! Není to ani sen, ani výmysl. To jen URNA trénuje zásahy v neznámém terénu. Kdo jsou tihle hrdinové?
URNA – Útvar rychlého nasazení a jeho historie URNA ve Sboru národní bezpečnosti Útvar rychlého nasazení vznikl v roce 1981 v tehdejším Sboru národní bezpečnosti. Hlavním důvodem vzniku byl celosvětový nárust teroristických aktivit. Původní útvar se skládal z vojáků průzkumných jednotek.
Později byla její působnost přesunuta pod tehdejší STB, proto jsou červené barety poměrně nenávistně vnímány – tyto jednotky byly zapojeny do akcí proti odpůrcům komunistického režimu.
Výstroj maskáče vzor jehličí a červený baret, který měl na spodní straně podšívku taktéž se vzorem jehličí Zbraně samopal vz. 61 Škorpion samopal vz. 58 odstřelovací puška SVDN–1 Dragunov puška vz. 54 upravená podle požadavků odstřelovačů brokovnice různé druhy pistolí
vrhač granátů RV 85 URNA po převratu (JRZ FPS) Název útvaru se mění – Jednotka rychlého zásahu Federální policejní služby (zkráceně JRZ FPS). Dochází také k výměně červených baretů za tmavě zelené (v roce 1992 však jednotky opět dostávají červené).
I v této době zvládla jednotka úpěšný zásah na letišti v Mošnově proti mladíkovi, který se pokusil unést letadlo.
URNA po rozdělení Československa
Jednotce je už snad naposledy změněn název – Útvar rychlého nasazení (zkráceně URNA). V souladu s vymezenou působností provádí služební zákroky proti teroristům, únoscům osob a dopravních prostředků, nebezpečným pachatelům organizované trestné činnosti a pachatelům zvlášť závažných úmyslných trestných činů, zejména při jejich zadržení. URNA – Útvar rychlého nasazení a jeho současnost URNA – oficiální informace působí na celém území České republiky je přímo podřízena policejnímu prezidentovi o vyslaní útvaru rozhoduje policejní prezident se souhlasem ministra vnitra o provedení zákroku rozhoduje velitel útvaru URNA – kvalifikace Jednotka udržuje pravidelné pracovní kontakty se svými evropskými protějšky jako je anglická SAS, francouzská GIGN a RAID, belgická SIE, italská NOCS a GIS, švédská CTU, slovenská ÚOU a příležitostně s dalšími speciálními jednotkami v Evropě a USA.
Členové URNA taktéž působí v misi v Kosovu a jsou součástí speciální mezinárodní jednotky Special Team 6.
URNA – Výcvik Výcvik ÚRNA je zaměřen tak, aby splnil požadavky vycházející ze základních úkolů jednotky ve všech oblastech boje. Jádrem výcviku jsou taktické postupy zásahů na letadlo, budovy, vlaky, autobusy a metro. Součástí výcviku jsou i postupy při zadržení pachatelů, ochraně VIP a ozbrojených doprovodech.
URNA – Zbraně a výstroj jednotky
Kromě obvyklýého vybavení jako jsou oslepující, ohlušující či slzotvorné granáty, beranidla a neprůstřelné štíty používá jednotka tyto zbraně:
pistole ČZ 75 či ČZ 85 (ráže 9mm Luger), pistole Glock nebo SIG (ráže 9mm Luger) samopal Heckler & Koch MP5 – různé verze a úpravy (ráže 9mm Luger) puška SIG SSG 3000 (ráže .308 Win) odstřelovačská puška SVDN–1 Dragunov (ráže 7,62 mm) brokovnice Benelli M3 vrhač granátů RV85 (ráže 26,5 mm) útočný nůž vz.75 UTON Základní výstrojní součástí je kombinéza a to buď černá dvoudílná nebo letní jednodílná tmavěmodrá kombinéza. Používají se také tmavěmodré kombinézy z materiálu zvaného nomex či jeho kombinace goretexem. Na kombinézu se nasazuje neprůstřená vesta a taktická vesta. Pro ochranu hlavy se nosí nomexová kukla a na ní helma (švýcarská TIG nebo německá Schubert).
Samozřejmostí jsou boty, rukavice (kevlar či nomex) a ochranné brýle. Každý má pro případ potřeby při použití kouřových granátů plynovou masku, kterou nese vzadu na taktické vestě.
URNA – Útvar rychlého nasazení a veřejně známé zásahy 1984 – osvobození rukojmí v chatě
1989 – nasazení URNA při demostracích
1990– osvobození rukojmí v nemocnici – pachatel s ručním granátem
1992 – zásah na letišti v Mošnově
1995 – zatčení bosse ruské mafie v klubu „U holubů”
1997 – záchranné práce při povodních
1998 – zásah proti bulharské mafii (obchod s drogami, zabraněmi a prostitucí)
1999 – zatčení bosse albánské mafie Prince Dobrošiho
2000 – zatčení uprchlého vězně Kájinka
2000 – zásah při prosazení nucené správy IPB
2001 – zásah proti mezinárodní skupině vykrádačů bytů
2001 – zásah proti výrobcům Pervitinu
2002 – potápění utržených lodí během záplav
2002 – bezpečnostní opatření na summitu NATO
2002 – zásah proti skupině organizovaného zločinu – prodej plastické trhaviny
URNA – Útvar rychlého nasazení a podmínky přijetí minimální věk 23 let, maximální 32
3 roky služby u Policie ČR minimálně středoškolské vzdělání výborný zdravotní stav a fyzická kondice řidičský průkaz skupiny B plavec Po splnění těchto základních podmínek je třeba absolvovat spoustu dalších testů a k URNA opravdu neberou každého.
URNA – Útvar rychlého nasazení jeho podvědomí u veřejnosti URNA je vnímáná veskrze pozitivně, musíme si vždy oddělit profesionální stránku od etické. Veškeré jejich zásahy měly vysokou úroveň. Politické dění členy skupiny nemusí a ani nesmí zajímat. Jejich práce je vykonat rozkaz policejního prezidenta. A že to dělají dobře. Držme jim palce.

Hodnocení: 2.0

Počet: 2

Nejlepší: 3 Nejhorší: 1

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.