Tréma - jak ji zvládnout

Musíte často prezentovat své myšlenky veřejně? Nemůžete se zbavit toho, že všichni na vás divně civí? Trpíte nervozitou dávno předtím, než vystoupíte před publikum? Naučte si brát z vystupování jen to dobré.

Fotografie zobrazující muže při mluvení do mikrofonu

Jak trénovat proti trémě?

Musíte především od základů změnit přemýšlení o tom, co vás čeká. Nesmíte se na veřejné vystoupení chystat jako na lynčování. Nikdo vás přece nechce zničit nebo očernit.
Všichni si vás chtějí poslechnout a ocenit vaši práci.
Především si nepředstavujte takové varianty, že zapomente podklady nebo že se vám při projevu třeba rozsypou. Nemyslete na to, že tváří v tvář publiku ztratíte hlas, či se stane jiný trapas či nedopatření.

Nemějte trému, vždyť jste nachystaní

Vzpomeňte si při přípravách na svoje vystoupení na to, kolik jste danému problému věnovali času a jak pečlivá byla vaše příprava. Uvědomte si, že během studia materiálů jste obdrželi daleko více informací než vaši případní posluchači.

Trému přebijte příjemnými zážitky

Pokud se vám opět nahromadí v hlavě pochybnosti o vašich schopnostech, zkuste se uvolnit a myslet na něco příjmného. Představte si místo, kde jste se cítili uvolněně a zkuste se tam v myšlenkách přesunout.
Před prezentací zkuste jít brzo spát. Nejlépe se spí po sexu, víte proč? Rozdodně večer nemyslete na to, že budete přednášet před velkým počtem lidí.

Naučte se úvod a závěr ...

... stanovíte si opěrné body. Informace o tom, jak jste nervózní, moc nerozšiřujte, čím více budete říkat, že máte trému, tím jednodušeji jí propadnete.
Chovejte se seběvědomě a po předstoupení před posluchače se v klidu rozhlédněte, zhluboka se nadechněte a začněte mluvit rázně a hlasitě.
 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Comeback božské Angeliny??
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies