Toaletní papír - historická role papírové ruličky

Toaletní papír alias toaleťák, nebo spíše jeho nedostatek je zdrojem mnoha vtípků a lumpáren. Zároveň však patří k něčemu, bež čehož se našinec neobejde.Těžko si lze představit, že mohou existovat i národy, které s tímto výrobkem nemají takové zkušenosti.
Fotografie růžového toaletního papíru

Toaletní papír - buďme rádi za Číňany

Téměř automaticky v našich zeměpisných šířkách saháme po bílé, žluté, zelené, modré, růžové, vzorované a jinak ozdobené ruličce při návštěvě „oné místnosti”. Možná ani netušíme, že za její původ vděčíme Číňanům, kteří toaletní papír začali vyrábět ve 14. století. Zatím se tedy jednalo o domáckou výrobu.
První továrna na výrobu toaletního papíru je spojována se jménem Američana Josepha Cayetta a stalo se tak v roce 1857. Zřejmě nadšení z prvenství způsobilo to, že jméno pana Cayetty bylo vytištěno na každém kousku této toaletní potřeby, i když každému je jasné, jak tento sortiment nakonec končil.

Toaletní papír - předchůdci

Před tímto objevem a zahájením sériové výroby se používalo k účelům, u kterých je každý rád osamocen, doslova všechno, na co pomyslíte. Luxusními potřebami byla vlna, krajka nebo konopí, méně majetní používali trávu, seno, kusy starých hader, vodu, sníh, slupky z kukuřic nebo jiných rostlin, mech a obzvlášť drsní jedinci kameny, písek nebo dřevěné hobliny či mušle. V tomto světle se pozdější náhražky v podobě novin a dalších tiskovin, které sice pouštějí tiskařskou čerň, ale nerašplují, jeví jako útěk z pekla.
Rovněž bylo třeba mít u některých národů na paměti, která ruka je jídelní, podávací, třepací a jinak společenská a která zahlazuje stopy trávícího traktu, čili je kontakt s ní velice nehygienický někdy až společensky a zdravotně nevhodný.

Toaletní papír - hebká současnost

Přes své různé vývojové fáze (od roku 1942 se vyrábí klasický dvouvrstvý toaleťák) se tento nezbytný kousek záchodů, toalet a sociálních zařízení propracoval ke své současné podobě. Jeho nejdůležitější vlastnosti jsou ty, že je snadno absorbující a dá se spláchnout do kanalizačního systému, aniž by ho ucpal. Vyrábí se už výhradně z recyklovatelných materiálů a dvojitá vrstva je už standardní, i když můžeme narazit i na jednovrstvý.
Pokud si chcete dopřát luxus, vaše pozadí určitě ocení vatovaný, navoněný nebo vzorkovaný toaletní papír, který může být napuštěn léčivy a dalšími látkami, šetrnými k vašemu organismu. V devadesátých letech se začal na britských ostrovech používat i speciálně vlhčený papír, který se stal nejvyšší toaletní špičkou v této kategorii.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

SOUTĚŽ o parfém Calvin Klein ENCOUNTER
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies