Tequila - tradiční mexický alkoholický nápoj

Tento nápoj pochází z Mexika - přesněji z města Tequila. Asi kvůli tomuto městečku, dostal nápoj takové pojmenování. Pokud by vás zajímalo, odkud pochází většina kvalitních tequil, tak zjistíte, že jsou právě z tohoto regionu. U nás v barech se tequila nikdy nemůže rovnat té pravé mexické, jelikož u nás seženete ne zrovna kvalitní tequily, které se vyrábějí v Evropě.

tequila - tradiční mexický alkoholický nápoj

 

Výroba tequily

 

Jedním z hlavních výrobců 100% tequily je La Casa Herradura. A není se čemu divit, neboť tam denně sklízí až 175 tun agáve. K výrobě tequily potřebujete určitý druh agáve a tím je modrá agáve. Plod se musí nejprve opracovat a nakonec ho musíte rozseknout na 2 půlky. Poté se dají plody péct. Pečou se pomalu a dlouho. Z takto upečených plodů se vymačká šťáva, která následně projde procesem kvašení. Tím se vytvoří asi 10% nápoj, jenž se ještě musí destilovat. Díky destilaci získá tequila 38 - 40 % alkoholu. Poslední fází je láhvování.

 

Tequilu opravdu nevymysleli indiáni

 

Agáve je rostlina, ze které se tequila vyrábí. Pro mexické indiány znamenala tato rostlinka hodně, stejně jako bizoni pro americké indiány. Rostlina se dala využít úplně celá. Z jejích listů se vyráběly košíky, provazy, speciální pergamen nebo také sandály. Dužnina se využívala pro výrobu lehkého alkoholického nápoje, který se jmenoval “pulque”. Tento nápoj byl určen k náboženským obřadům. Tequilu ale indiány nevyráběli. Neuměli destilovat. Toto umění do Mexika přitáhli Španělé, kteří vypálili svou první tequilu teprve kolem roku 1521.

 

Jak by se správně měla pít?

 

Někteří se mylně domnívají, že se stříbrná tequila pije tím způsobem, že si na ruku nasypou sůl, kterou olíznou, pak do sebe hodí panák tequily a nakonec se zakousnou do citronu či limetky. V případě zlaté tequily se místo soli a citronu používá skořice a pomeranč. Oba tyto způsoby pití tequily jsou nesprávné. Je to jen chytrý komerční tah. Když tequilu takto pijete, má to jediný účel - přebít nevalnou chuť nekvalitní a laciné tequily. Správně by se tequila měla být teplá a po menších doušcích. Mexičané ji ještě zapíjejí větším množstvím vody.

 

A jestli jste zastánci zlaté tequily a myslíte si, že je lepší než stříbrná, tak byste nejprve měli něco vědět. Levné zlaté tequily jsou většinou jen dobarvované karamelem. Je to stejný způsob, jak se obarvují i některé levné whisky. Jak tedy poznáte opravdu kvalitní tequilu? Musíte za ni zaplatit minimálně 800 Kč. Také si na obalu všímejte, jestli má označení NOM, za kterým se ještě nachází číslo. V Mexiku je totiž tequila chráněná zákonem, což dokazuje i označení zkratkou NOM, jenž znamená “Normas Official Mexicana”. Tak víte, že tequila potvrzuje shodu s mexickým standardem. A když je na etiketě věta, že je 100% vyrobena z agáve, můžete si tuto lahodnou tekutinu bez obav a s chutí dopřát.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Rytmusovy zlatokopky - tlachy nebo realita?
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies