Tak už nám i Kim Čong-il umřel

Obávaný vůdce Severní Koreje hrdinně zemřel na infarkt, takže dál bude žít akorát tak na budovatelských plakátech, na wikipedii a v srdcích...no, možná spíš ve vymytých mozcích některých severokorejských soudruhů. Nezbývá tedy než se nad touto zásadní ztrátou pozastavit, zasmát se a pokračovat vesele do budoucnosti.

Fotografie z filmu Špion, který mě vojel

Tragédie pro komedii

Zdroj: whiskeygoldmine.comJsem přesvědčen o tom, že v západním světě se najde jedna skupina lidí, kteří budou považovat Kimovu smrt za opravdovou ztrátu - tvůrci South Parku a jiní komici. Kimova loutka ve filmu Team America se stala dokonalou ikonou parodie autokratů celého světa, které se vyrovná snad jen Saddám alias milenec Satana z Pekla na zemi. Je tedy možné, že stejně jako Saddám si Kim najde cestu do fiktivního podsvětí, nicméně když je diktátor mrtev, ani pes po něm neštěkne. Kim Čong-il to měl ještě dost dobré v porovnání třeba s takovým Kaddáfím, kterého v podstatě zlynčovali k smrti jeho věrní poddaní. A pak že pohádky se nezakládají na skutečnosti - poslední dobou umřelo tolik diktátorů (a nejméně polovina z nich dosti nepěkně), že by nejeden hloupý Honza zaplesal. Takovým tempem aby nám vůbec nějaký ten padouch zbyl. No co, když už nic jiného, tak tahle funkce světového Antikrista číslo jedna zůstane na Americkém prezidentovi. Bohužel umírání se nevztahuje jenom na padouchy, s čímž zrovna náš národ má velmi čerstvou zkušenost - Václava Havla bude narozdíl od Kima celý svět postrádat. Paradoxně možná ten svět ještě víc než my. I když je Havel nenahraditelný, možná bychom mohli aspoň začít pracovat na nějakém jeho nástupci, protože Kim bohužel nástupce má, ačkoli není jasné, jestli si jeho bývalou moc urve některý z jeho neschopných synů nebo nižších politických představitelů.

Čing Čong Ťing Ťong a jeho dobrodružství

Zdroj: freakingnews.comAle jaký byl vlastně Kim Čong-il za života Normálně bych se asi držel zásady "o mrtvých jen dobře", ale to by z toho článku v tomto případě moc nezbylo. Možná leda tak věta "Kim Čong-il byl vládcem Severní Koreje". Tak především, jako každý správný megalomanský egomaniakální padouch z bondovky i Kim vyvíjel jaderné zbraně, i když není úplně jasné, čeho tím chtěl dosáhnout. Kdyby vyhodil do vzduchu Jižní Koreu, asi by mu byla celkem k ničemu, nemluvě o tom, že radioaktivní spad by zároveň zlikvidoval i podstatnou část Severní Koreje. Proti velkým mocnostem je pak nějakých pár malorážních atomovek bez pořádných raketových nosičů celkem mizivou hrozbou. Kim by sice mohl vyhodit do vzduchu jedno nebo dvě americká nebo čínská velkoměsta, ale to by bylo jako střelit nosorožce vzduchovkou do zadku. Možná právě proto, jak bezvýznamný byl v celosvětovém měřítku, kompenzoval si to vynucovanou mírou zbožňování doma. Není jídlo Nevadí. Není elektřina Světlo je pro děcka. Není ropa To rozchodíme. Hlavně že je všude dost Kimových pomníků a každá zeď pomalovaná jeho ksichtem. Aby se národ cítil bezpečně, v podstatě každý muž byl vojákem, a tato těžce přeexponovaná armáda dále zkriplila ekonomiku. Té ostatně nepomohlo ani západní ropné embargo. No a kdo Kima za to všechno nezbožňoval, ten v lepším případě skončil jenom v lágru. Zkrátka ráj na zemi. Alespoň tedy pro Kima.

Korejci, Korejci a zbytek světa

Zdroj: sstaud.comNaštěstí to aspoň vypadá, že se Korejci z jihu i ze severu začínají ekonomicky znovu integrovat a možná z toho vzejde i nějaká kulturní revoluce. Doufejme že na severu a doufejme že úplně jiná než ta v Číně. V každém případě je celkem těžké si představit, že by Kimův nástupce mohl být pro západ ještě méně přijatelný a více extrémní než Kim sám. Taky by asi bylo docela těžké překonat islamistického fundamentalistu Ahmadího Nežáda, který právě asi převzal otěže mezinárodního despotismu. No a když už to nemůže být horší, existuje docela slušná statistická pravděpodobnost, že nastane změna k lepšímu. Okamžitá násilná revoluce by asi stejně přinesla víc škody než užitku. I kdyby náprava a opravdová normalizace měla v Severní Koreji trvat třeba celou generaci, hlavně když to nakonec proběhne. Pokud se vám bude po Kim Čong-ilovi v mezičase stýskat, nezoufejte. Ještě stále je v provozu a nějakou dobu vydrží stránka http://kimjongillookingatthings.tumblr.com/ čili Kim Čong-il dívající se na věci. Většina jeho propagandistických fotek totiž spočívá v osobních návštěvách různých podniků a míst, kde,  jak název stránek napovídá, Kim na něco čumí s předstíraným zájmem. Můžete se mu tam tedy naposled od srdce zasmát.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Priyanka Chopra – z Bollywoodu do Hollywoodu?
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies