Tajemství ovulace

Ne, nepřeklepli jste se, jste tu správně na Samuraji, magazínu pro všechny správné chlapy. A jako takový určitě víte, že dřív nebo později přijde v životě zadaného chlapa na přetřes ovulace. Buď se jedná o situaci, že nechce(te) otěhotnět, nebo naopak na mimču tvrdě makáte. Ale v obou případech je dobré mít její ovulaci pod kontrolou nebo alespoň tušit, oč se jedná.

Snímek znázorňující oplodnění dělohy

Vajíčko bez spermie

Ovulace se dočkáte zhruba v polovině jejího (pravidelného) menstruačního cyklu, kdy se z vaječníku uvolní zralé vajíčko. V naprosté většině případů jen jedno, ale pozor, matka příroda je nevyzpytatelná, takže někdy nás překvapí i dvěma a více kousky (počet případných mimin se potom logicky násobí). Uvolněné vajíčko budeme společně stopovat. (Pro upřesnění musíme dodat, že vajíčko je zabaleno v jakémsi váčku, tzv. folikulu.) Po prasknutí folikulu je nyní už volné vajíčko zachyceno ústím vejcovodu a tady nastupují řasinky, které si ho posunují blíž a blíž k děloze. Pokud se na své pouti nesetká s žádnou lehkovážnou spermií, zaniká a zbytky folikulu se vyplaví během menstruace.

Splynutí

Spermie si to šupajdí docela rychle, už asi za 5 minut po ejakulaci jsou první nedočkavci ve vejcovodu. No a když se vajíčku do cesty připlete jedna taková spermie (ať už plánovaná, nebo nějaká zbloudilá chuděra), mají to spočítané oba. A vy taky. Spermie se do vajíčka vyloženě zavrtá a spojením jejich jader vznikne oplodněné vajíčko. To produkuje hormon hCG (ano, ten, který se posléze zjišťuje těhotenským testem). Ze zbytků folikulu se vyvíjí žluté tělísko, které v počátcích těhotenství vyživuje embryo. Jestli jste klikař, může se vajíčko oplodněné spermií při dalším vývoji rozdělit na dvě a vzniknou tak jednovaječná dvojčata.

Kolik máte času?

Zkusíme ovulaci převést do čísel. Hodí se vědět, že spermie můžou po ejakulaci zůstat v děloze maximálně 5 dní, ale to už musí být opravdu extra výkonné kousky. Většinou je jejich životnost 72 hodin. Samotná ovulace se spouští přibližně 18 hodin před uvolněním vajíčka, a není-li vajíčko oplodněno, zaniká. Celková doba ovulace je tedy asi 24 hodin. Prakticky to znamená, že se můžete začít rozmnožovat až pět dní (pokud svým spermiím tak věříte) před ovulací, ale samozřejmě čím blíž termínu ovulace, tím větší šance na případného dědice.

Kdy?

To je kardinální otázka. Což o to, vy jste ready, spermie už jsou nedočkavé, jen jen vyrazit, ale zbývá to zásadní: potkají se s vajíčkem, nebo ne? Metod, jak to zjistit, je celá řada.

Test

Nejelegantnější a nejpraktičtější je ovulační test. Krapet se to sice prodraží, podle pravidelnosti menstruačního cyklu jich budete potřebovat 7-25.

Teploměr

Náročnější je měření teploty, nejlíp samozřejmě v místě činu, v pochvě. Ideálně okamžitě po probuzení, než vyleze z postele, a v přibližně stejnou dobu. Drobný zádrhel je, že zvýšení bazální teploty obvykle nastává s mírným zpožděním po začátku ovulace, takže jde-li vám o rozmnožení, musíte si docela švihnout.

Hlen

Neříkejte, že jste si nevšimli, že jsou dny, kdy je vlhčí než obvykle, a to bez vašeho přičinění. Když trochu zašátráte prstíky vevnitř, objevíte průhledný, tažný hlen, skoro jako vaječný bílek. Ten vám napovídá, že ovulace je tu. Hlen tu není jen tak pro nic za nic, umožňuje spermiím proklouznout do vejcovodu, aniž by se moc nadřely. Ideální doba pro množení. Nebo naopak varovný signál, že dnes to bude chtít obzvlášť vychytanou antikoncepci.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Vyhoď ten křáp a pořiď si pořádný notebook!
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies