Světlo - lampy, lustry, žárovky

I když mnozí z nás jsou noční ptáci a hlavně dopolední slunce nám dělá problémy, bez světla bychom nemohli existovat. Vždyť i v době noční si stále přisvicujeme různými lampičkami, bodovkami, zářivkami, lustry a úspornými žárovkami.

Fotografie bílé úsporné žárovky

Budiž světlo (třeba i od žárovky)

Co to vlastně světlo je? Jedná se o elektromagnetické záření o vlnové délce, které je viditelné okem. Toto elektromagnetické vlnění se může pohybovat od infračerveného po ultrafialové. Světlo má tři základní vlastnosti. Tou první je svítivost (amplituda), druhou barva (frekvence) a poslední polarizace (úhel vlnění). Světlem se zabývá věda nazvaná optika.

Žárovky - poslové světla

Nejpoužívanějším zdrojem světla jsou bezesporu žárovky. Na některých místech, kde je třeba zajistit delší životnost či lepší účinnost je sice nahrazují výbojky nebo zářivky, ale žárovky zůstává základem pro svícení v domácnostech. V automobilech se používají halogenové žárovky, protože se dají lépe zaměřit do jednoho místa a v případě světlometů tak neoslňují protijedoucí řidiče.
Žárovku pravděpodobně vynalezl Heinrich Goebel, ale její praktické využití se spojuje se jménem Thomase Alvy Edisona. Ten definoval její technologickou výrobu a posléze ze žárovky vyvinul elektronku, která se stala důležitou součástí pro všechna elektronická zařízení až po objevení tranzistoru.

Zářivky

Nejdříve se stručně podívejme na to, co je zářivka. Toto svítidlo patří do skupiny nízkotlakých výbojek (trubice, naplněné směsí různých plynů). Zrovna zářivka obsahuje rtuť a netečné plyny. Na obou koncích této trubice se nacházejí elektrody. Po zavedení vysokého napětí zde vzniká výboj. Ten by však nebyl viditelný právě kvůli rtuti. Sklo je opatřeno tzv. luminoforem, díky čemuž zářivka produkuje viditelné světlo.

Úsporné žárovky - zmenšené zářivky

Na zářivky navázaly úsporné žárovky. Zjistilo se, že provoz žářivek je levnější než u obyčejných žárovek. Tuto technologii, kdy průchod elektrické energie plynem v trubici rozzáří kladně nabité částice těchto směsí, vymyslel Nikola Tesla.
Největším problémem tedy zůstalo zminiaturizování a uchycení takovéto zářivky do běžných lamp a světel, kde je tradiční závit pro žárovku. (Mimochodem, mnozí Cimrmanologové tvrdí, že s objevem, žárovky a objímky především, měl co do činění tento myslitel, protože původní název zněl „járovka” - ve francouzštině j se čte jako ž).

Žárovky, zářivky, výbojky - typy svíditel

Při řešení nejlepšího osvětlení místnosti si můžeme vybrat z těchto druhů svítidel:

  • nástěnné
  • stropní
  • stojanové
  • stolní
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Nejkrásnější tanečnice nahoře bez
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies