Samuraj.cz

Suzuki Swift pro rok 2010

Kateřina Řehořová

Japonská automobilka Suzuki představila další generaci úspěšného modelu Swift. Novinka se sice od svého předchůdce vzhledem příliš neliší, nabídne ovšem nové motory, výbavu a velmi příznivou cenu.

Nové Suzuki Swift pro rok 2010

Vzhledem se nové Suzuki Swift příliš neliší od svého předchůdce. Je delší (3850 milimetrů oproti původním 3760 milimetrů), o 5 milimetrů širší a o 10 milimetrů vyšší. Rozvor náprav je delší o 50 milimetrů (nyní 2430 milimetrů). Oficiální tisková zpráva navíc zdůrazňuje použití vysokopevnostní oceli, mnohá vylepšení podvozku a použití větších kol obutých do pneumatik s nižším profilem. To vše by mělo výrazně přispět k lepším jízdním vlastnostem i vyšší bezpečnosti. Světla nápaditějšího tvaru se roztáhla do šířky, což zvětšilo přední masku. Maska je nyní díky prolisům opticky protažená až k nárazníku.

Stylový interiér vozu

V interiéru nového Swiftu je použita černá barva, která kontrastuje se stříbrnými přístroji. Palubní deska vychází z modelu Suzuki Kizashi, což lze rozpoznat díky středovému panelu, designu rádiových displejů či klimatizaci. Nová je stylizace výplní dveří či hlavice  a design řadicí páky. Citelný pokrok mají přinést kvalitnější čalounické a obkladové materiály. O bezpečnost posádky se postará standardně dodávaný systém ESP, 7 airbagů (včetně kolenního airbagu) a řada dnes již běžných prvků.

Co ukrývá pod kapotou?

Suzuki Swift nabízí dvojici nových motorů: benzinový motor o objemu 1,2 litru Dual-VVT, jenž dostal proměnné časování sacích i výfukových ventilů. Motor má výkon 94 koní (69 kW) při 6000 otáčkách a 118 Nm při 4800 otáčkách.

Další novinkou je dieselový motor o objemu 1,3 litru DDiS, který má vstřikování typu common-rail a splňuje emisní normu Euro 5. Výkon činí 75 koní (55 kW) a kombinovaná spotřeba paliva dosahuje hodnoty 4,2 litru na 100 kilometrů.

Automobilka Suzuki slibuje zveřejnit další informace v nejbližších týdnech. Můžeme ovšem předpokládat, že v nabídce zůstane například verze s pohonem všech čtyř kol. Později se také objeví sportovní modely se silnějšími motory. Nechme se tedy překvapit.

Dostupnost a cena nového Suzuki Swift

Sériová výroba tohoto vozu probíhá již nyní v maďarské Ostřihomi. Nový model přijde na český trh v září. Cena pro český trh nebyla doposud zveřejněna.

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.