Správná péče o kožené boty

Ve starých filmech se děti často trestaly leštěním bot. V dnešní době jsou už jiné tresty. Zakazuje se televize nebo počítač, ale kdo potom čistí boty? Na to se v mnoha případech bohužel zapomíná. Jakou péči tedy vyžadují kožené boty? A proč je kůže oproti ostatním materiálům kvalitnější?

boty z pravé kůže

 

Většina své boty čistí houbičkou, která je napuštěná silikonem. A někteří čištění bot vůbec neřeší. Pokud také patříte mezi ty, kteří čištění bot podceňují, poradíme vám, co kůže potřebuje. Kůže je materiál, který potřebuje živiny. Svrchní kožená vrstva bot je “mrtvá”, tudíž potřebuje dodávat živiny uměle. Pokud tak neučiníte, kůže se vám vysuší a může popraskat. K tomu perfektně poslouží kondicionéry. Buď si je pořídíte samostatně nebo už budou obsaženy v čisticím přípravku. Každopádně byste své kožené boty měli ošetřit kondicionérem alespoň 2x za měsíc. Kondicionér aplikujte ještě před samotným leštěním bot, abyste odstranili starší vrstvy krému a vosku.

 

Kůže

 

Kůže perfektně drží tvar, ale přesto neztrácí pružnost. Má dlouhou životnost a je měkká, ale dostatečně robustní. Také je vysoce odolná a trvanlivá a je aktivně prodyšná. Useň je zušlechtěný přírodní produkt, který vzniká ze zvířecích kůží. Jednotlivé kusy usně reprezentují přirozeně rostlou zvířecí kůži, proto mohou být v barvě i struktuře malé rozdíly. To ale představuje typický znak kvality pravé kůže.

 

Kožená obuv má spoustu výhod. Je bezpečná, komfortní, vzdušná, odolná a prestižní. Oproti botám z plastových materiálů, boty z pravé kůže v sobě neukrývají žádné chemické či toxické látky. Obuv z pravé (přírodní) kůže vypadá vždy elegantně a velmi atraktivně. Sice stojí více peněz, ale za to vám vydrží i několik let.

 

Čištění

 

Pokud své boty chcete zbavit prachu a drobných nečistot, stačí vám, když je “přepucujete” pořádným kartáčem na boty. Je to základní čištění, které byste měli dělat před každým leštěním. Jestliže jsou boty pokryté větší špínou a blátem, pouhý kartáč vám nestačí. Raději si k ruce vezměte hadr a vodu. Navlhčeným hadříkem jednoduše špínu očistíte. Voda botám nijak neuškodí, jen je pak musíte nechat dostatečně vyschnout - ideálně na napínácích při pokojové teplotě. Nikdy je ale nepokládejte na radiátor či blízko kamen. Na odolnější špínu či dokonce barvu vám už voda nepomůže. Se špínou si poradí jedině chemie. Informujte se v obchodech, který by vám doporučili. Vždy ale nejprve otestujte (nejlépe na skrytém místě), jak přípravek reaguje s botami.

 

Leštění

 

Po vyčištění jim dopřejte oslnivý lesk. Můžete je vyleštit krémem či voskem. Díky krému vaše boty získají jemný sametový lesk a pokud použijete vosk a trochu vody, budou se lesknout jako zrcadlo. Krém či vosk aplikujte vždy po malých dávkách a podle potřeby přidávejte. Leštění provádějte čistým hadříkem či malým aplikačním kartáčem.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Christina Aguilera ft. Cher aneb Hříšný tanec 3
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies