Samuraj.cz

Soutěžte s knižní novinkou "Jak sbalit ženu 2.0"

Petra Kubicová

Tomáš Baránek napsal rozšířenou verzi svého bestselleru Jak sbalit ženu (přes 20 000 prodaných výtisků, přeloženo do slovenštiny a polštiny, zdramatizováno do divadelní podoby). V knize Jak sbalit ženu 2.0 jen potvrdil, že i „ajťák" může napsat velmi čtivou, zábavnou a jazykově bohatou knihu o prvních kontaktech mezi muži a ženami.

Při čtení druhého vydání jsem si jen výjimečně uvědomil, že čtu něco podruhé. Může to být mojí špatnou pamětí, nebo autorovým kvalitním „maskováním“. Jelikož mezi mým přečtením prvního a druhého vydání uplynulo jen půl roku, přikláněl bych se spíš k druhé možnosti. Člověk skutečně nemá pocit, že čte 200 starých stránek a k tomu přilepených 150 nových. Jak sbalit ženu 2.0 působí jako nová kniha, která jde mnohem více do hloubky a sem tam cituje svoji úspěšnou a osvědčenou předchůdkyni.

Tomáš Baránek v druhém vydání velmi šikovně zúročil pětileté sbírání příběhů, problémů, názorů a poznámek, které následovalo po prvním vydání (mimo jiné mu přišlo přes 800 žádostí o radu). I druhé vydání vychází ze čtyř fází balení – příprava a výběr, kontaktáž, dobývání, svádění. Právě z žádostí o radu zjistil, že muži se nejvíce nezasekávají ve fází kontaktáže, ale při dobývání a tak se tato kapitola dočkala nejvýraznějšího rozšíření. Ale pojďme popořadě.

O knize

Ve fázi přípravy a výběru je hlavním tématem mužova neustálá práce na sobě samém, dále se zde objevuje diskvalifikační test pro odhad šance před prvním kontaktem a také rozebrání nejčastějších mužských chyb. Kapitola o kontaktáži opět nabízí desítky seznamovacích dialogů v různých prostředích. Inspiraci v nich určitě najdou drzouni i nesmělí. Z novinek zaujme například nápad s vizitkou a vytvořením blogu či webu. V prvním případě končí lehká konverzace s dívkou předáním speciální „baličské“ vizitky, eventuálně alespoň nějakou vtipnou poznámkou napsanou na zadní stranu klasické pracovní vizitky. V druhém případě dívku přesvědčíte, že ji znáte z jejího blogu či webu, a pak jí ho v rychlosti vytvoříte. Jeho obsah by ale měla tvořit jen nějaká vtipná poznámka či odstavec, protože když do jeho výroby dáte hodně času a energie, pravděpodobně se dostanete do škatulky „snaživec“, která rozhodně není dobrou výchozí pozicí pro další postup v balení – dobývání. Základem pro úspěšný postup touto fází je znalost vzorce bazální a získávané přitažlivosti. Tento vzorec se dá podle Baránka přeložit do běžné řeči slovy „Nesnažte se, nebo se usnažíte v pekle“. Tuto teorii pak velmi podrobně rozebírá. V kapitole nechybí ani výrazně rozšířený průvodce samotnými schůzkami – od pozvání, přes konverzaci, dál a dál až se dostaneme k poslední fázi, kterou je svádění. Za touto poslední balící kapitolou najde čtenář opět několik přídavků. Z prvního vydání zde nechybí úspěšná kapitolka o hysterkách, kapitola pro čtenářky a pro velký zájem čtenářů přibyla například kapitola o balení bývalé partnerky.

Z dobrosrdečného rádce nekompromisním kantorem

Myslím si, že velkým plusem oproti prvnímu vydání je řada přehledových tabulek a seznamů. Diskvalifikační test, který čtenáři ukáže, jakou má zhruba u své vytoužené šanci, lebečky znázorňující největší chyby při dobývání, tabulka čekací doby od kontaktáže po další kontakt, řeč těla, to vše je zapsáno v přehledných a výrazných tabulkách. Díky výraznému grafickému zpracování nemusí čtenář tyto věci dlouze hledat v textu, lépe si je pamatuje a hlavně jim zcela správně přikládá zásadní význam. To samé se týká i většiny ilustrací.

Jelikož jsem první i druhé vydání četl jako „spokojeně zadaný, nebalící“, nedokážu ze své zkušenosti říct, jaký mají navržené postupy v balící praxi úspěšnost, ale podle ohlasů a počtu prodaných knih asi velkou. Zato jsem si uvědomil, že celá řada věcí se dá použít v lehce upravené podobě i ve vztahu. Inspiraci najdou zadaní ve všech kapitolách, snad kromě Kontaktáže. Baránek například píše o nutnosti dokázat rázně rozhodnout ve chvílích, kdy žena nemá zcela jasno o programu. Nejen nezadání muži se určitě zaseknou i nad kapitolkou o překonávání sama sebe. To je totiž další věc, na kterou by chlap neměl zapomínat ani v době, kdy je spokojeně zadaný. Zadané může inspirovat i sled prvních schůzek a působení na jednotlivé smysly. Možná si uvědomí, že některý ze smyslů dostává v jejich vztahu trochu na frak. Že se mnoho věcí dá zužitkovat k ještě větší spokojenosti ve fungujícím vztahu mi potvrdilo i několik dalších věrných čtenářů této „balící příručky“.

Zajímavá je i jedna z nových dodatkových kapitol o balení expřítelkyně. Metodu EREKČE popisuje Baránek se svým typickým nadhledem a zároveň velmi trefně. Budu příjemně překvapený, když se najde chlap, který se bude v případě zájmu o návrat od začátku držet této metody. Dost o tom pochybuji, ale to autor ostatně taky (jak řekl v jednom rozhovoru – většina mužů nevydrží už první fázi), ale víc už pro to udělat nemůže.

Kniha se mi celkově četla velmi lehce a příjemně. Nebylo to žádné únavné prokousávání, ale na druhou stranu nebyla tak strhující, že bych se od ní nemohl odlepit. To ovšem může být i tím, že jsem nedlouho předtím četl první vydání (to jsem přečetl za necelý týden). Myslím, že často se opakující dotazy a případy autorovi jasně ukázaly slabá místa první knihy i mužů samotných, a tak se na některých místech stal z dobrosrdečného rádce upřímným nekompromisním kantorem. To dvojce dodává oproti původnímu vydání mnohem větší šťávu. Pro ukázku úryvek o chování se po první kontaktáži: „Ano, Baránek radí zavolat až po třech dnech, ale toto je jiný případ, protože ona pak nebude moct…“ a v červeném rámečku: NE, nejste žádná výjimka. Je to vždy stejné. Vždycky je to stejné… Opět nechyběla špetka sarkastického humoru (Pokud se do naplánovaného termínu v jejím přístupu nic zásadního nezmění (sorry, nezmění), pogratulujte vítězi a jděte popracovat na dalších úkolech.) ani lehký nadhled (Otázka čtenáře:„Jak poznám, že mě jen testuje“ autorova odpověď: „To přece víte. Ženy testují pořád. Jen pokud spolu už spíte a žijete více než rok, tak možná ne.“).

Abych dal knize alespoň nějaké mínus, tak už v prvním vydání na mě spíš vycpávkově působila kapitolka o „mužských nálepkách“. Takových hluchých míst se našlo ještě pár. Řekl bych, že kdyby kniha byla o deset stránek užší, nic by se nestalo. Ale možná, že těch deset stránek, které bych proškrtal, je pro jiného muže naopak z celé knihy to nejdůležitější. Každopádně kdybych měl knihu zhodnotit jednou větou, zněla by: „Jak sbalit ženu 2.0 – doporučují i šťastně zadaní.“

Recenze: Radek Babička

Soutěž o knihu

Soutěžní otázka zní: "Kdy nejdřív v kontaktu se ženou smí muž vypadat zamilovaně" Správnou odpověď naleznete v ukázce č. 4 v knize.

Své odpovědi nám zasílejte na naši redakční adresu: redakce@samuraj.cz nejpozději do 31.5.2011. Nezapomeňte vyplnit všechny náležitosti tak, jak jsou požadovány ve všeobecných podmínkách, abyste se vyhnuli případnému vyškrtnutí ze soutěže. Vyhrává každý stý mail se správnou odpovědí v pořadí. Přejeme hodně štěstí!

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.