Škola bezpečné jízdy – poznejte své auto

Statistiky dopravních nehod hovoří jasně. 90 % všech nehod způsobí chyba řidiče. Přesto u nás školy bezpečné jizdy nejsou moc populární. Proč, když počet dopravních nehod namísto poklesu stoupá? Asi pracuje naše ego. Ale co náš život?
Detailní fotografie havarovaného auta

Škola bezpečné jízdy – více než jen autoškola

Každý řidič bez výjimky jednou prošel výcvikem v autoškole. Naučili nás dopravní předpisy, nacpali nás pravidly silničního provozu a nějakým záhadným způsobem dokázali, že se auta už nebojíme. Ale je dobře se nebát?
Každoročně na našich silnicích umře pěkná řádka lidí, podle statistiky za rok 2005 to byl přibližně každých 8 hodin jeden. Nejvyšší procento z nich byli řidiči osobních automobilu a 90 % nehod způsobila chyba řidiče!

Škola bezpečné jízdy – v cizině mnohem více než u nás

Přeneseně řečeno: Když si u nás člověk pořídí auto, tak s ním prvních několik dní stráví objížděním všech kamarádů a známých; když si v cizině koupí nové auto, tak je běžným zvykem zajet si do školy bezpečné jízdy a vyzkoušet si své auto v méně standardních podmínkách.

Škola bezpečné jízdy – znáte své auto?

  • víte, jak bude vaše auto reagovat při smyku?
  • jak dobržďuje při zhoršených podmínkách?
  • nakolik vaše auto ovlivňuje elektronika místo vás?

Škola bezpečné jízdy – dostaň se do duše svého auta

Jedna moje známá nedávno vyprávěla, jak se v pubertě styděla chodit se skleněnými láhvemi do obchodu, vrátit je. Měla totiž někde v podvědomí, jak jí maminka vždycky s úšklekem ukazovala jejich sousedku, která měla několik dětí, moc se o ně nestarala a neměla moc peněz. Ta chodila kolem jejich domu s láhvemi, vracet je. A má známá pak podvědomně nevnímala to, že ta žena se nehlídala a neuměla hospodařit s penězi, pouze to, že vracela láhve.
Řekl bych, že u nás pořád existuje trend, že každý, kdo by se chtěl dozvědět něco více o svém autě a o tom jak bude reagovat v nezvyklých situacích, je považován za troubu, který neumí řídit.

Škola bezpečné jízdy – kdo chce přežít

Odhaduje se, že za jeden den, ve kterém absolvujete kurz školy bezpečné jízdy, se sníží pravděpodobnost vašeho selhání o 10—20 %. To znamená, že se 2 lidé z 10 díky jednomu dni takového tréninku vyhnou dopravní nehodě, případně zabrání, aby měla větší následky. Stojí to za zamyšlení?

Škola bezpečné jízdy – jak probíhá kurz?

  • můžete se zúčastnit jak ve všední dny, tak o víkendech
  • základní kurz je jednodenní, ale doporučuje se více účastí
  • dopoledne se většinou probírá teorie a odpoledne se jede „naostro”
  • někde mají i doprovodný zábavný program jako motokáry apod.
  • jízdy probíhají ve vlastním autě, i když v některý školách bývá možnost si navíc vyzkoušet i jiné

Škola bezpečné jízdy – kde je najít?

  • existují po celé České Republice, případně mají celorepublikovou působnost
  • na výcvik mají vyhrazen speciální prostor, často letištní plochy

Škola bezpečné jízdy – slovo na závěr

Častá věta bývá: „Mě se to stát nemůže.” Možná znáte někoho, kdo má trvalé následky zranění utrpěného při dopravní nehodě. Určitě najdete alespoň ve vzdáleném okolí někoho, kdo už havaroval. Zeptejte se jich. Všichni si tuto blbost mysleli taky.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Nejkrásnější tanečnice nahoře bez
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies