Sexem z depky

Někdy to na nás přijde. Smutek, chandra, depka, říkejte tomu, jak chcete, ale jako pocit nic moc. Můžeme s ním bojovat různými způsoby. Vyzkoušejte ten nejpříjemnější.

Fotografie zamilovaného páru

Není depka jako depka

Deprese mívá několik forem, od té nejlehčí, kdy se cítíme hodně mizerně, ale doma a v práci jakž takž fungujeme, až po tu nejtěžší, kdy prakticky nevylezeme z pelechu a nejsme schopni vůbec ničeho. A zatímco u lehčích forem sex opravdu může pomoci, u těžké deprese budete rádi, že si aspoň vyčistíte zuby. Vidina nějaké sexuální aktivity pro vás bude asi tak stejně přitažlivá a reálná jako výstup na Kilimandžáro.

Sex a deprese – jde to dohromady?

Jak u koho. Třeba Jana se na internetu svěřuje:

„Mně na deprese sex hodně pomohl, ale úplně nejlepší bylo, když jsem si našla stálého partnera. Akorát po roce a něco už ta intenzita u partnera trochu povolila a mně to strašně chybí. Někdy se cejtím blbě a bojím se, aby to zase nepřišlo, ale sex to zaručeně zažene.“

A zatímco Janě sex na depku dělal vysloveně dobře, Lucie se do něj – zatím marně – nutí:

„Na sex nemám chuť vůbec, nebaví mě téměř nic. Je to hrůza snažit se, ale účinek zatím nikde. Zvykla jsem si na dlouhodobý celibát. Jestli je někdo v depresích a sex odmítá, netlačte na něj, jen mu to znechutíte a probudíte v něm dojem, že sex je důležitější než ten zbytek ve vztahu. Člověk s depkou potřebuje hlavně oporu, že i v takovém stavu o něj stojíte.“

Zakopaný pes může být totiž v tom, že většina antidepresiv vážně chuť na sex tak trochu kazí. Ale soudný psychiatr vás v tom nenechá - v některých případech stačí snížit dávku nebo nasadit „lékové prázdniny“, jindy pomůže změna typu antidepresiva nebo přidání léků podporujících sexuální funkce.

Sex jako prevence depresí

Je to tak, v zájmu svého duševního zdraví byste měli souložit co nejčastěji. Podle vědců sexuální abstinence působí často úzkosti, paranoiu a deprese. Pokud člověk trpí lehkými formami depresí, může být sex výborným lékem. Uvolňují se při něm do těla endorfiny, které snižují stres a vyvolávají pocit euforie.

„Lidem s depresemi pomáhá sex na jednu noc“

tvrdí doktor Owen z Louisville a dodává: „Sex na jednu noc může osamělým, smutným a sklíčeným osobám dokonce pomoci. Pro lidi šťastné a pozitivně naladěné to ale většinou příliš dobrá volba není. Náhodný sex však nijak výrazně neškodí ani jim.“

Konečně výzkum, který se nedá brát na lehkou váhu. Taky se vám teď zdá, že v poslední době na sobě pozorujete příznaky deprese?

Owenova slova potvrzuje další kapacita, psycholožka Sabura Allenová: „Ženy trpící lehkými až středními depresemi mají mnohem svobodomyslnější postoje, více sexuálních zkušeností a pokud jsou svobodné, často také vyhledávají sex na jednu noc. Je to tím, že touží po sexuální intimitě, aby se cítily jistější.“

(Těm holkám je třeba pomoci. Chlapi, přece je v tom nenecháte?)

Sex v depresi jo – ale naživo

Deprese klidně zažeňte nějakým tím jednonočním dobrodružstvím. Ale s ženskou z masa a kostí. Virtuální sex naopak může podle vědců deprese ještě zhoršit. Nejohroženější jsou prý čuňata věnující se chatování, posílání erotických mailů, fotek a videí či provozující masturbaci před webkamerou několik hodin denně (tak z toho musí mít depku už i ten penis).

Když soulož, tak „naostro“

Organizace brojící za bezpečný sex skřípou zuby, ale vědci si svůj objev vymluvit nedají:

Účastníci studie, kteří používali při souloži kondomy, trpěli častěji depresemi, pociťovali sebevražedné tendence a byli emočně nevyzrálejší. Výsledky přitom nezávisely na tom, jestli měl dotazovaný stabilní partnerský vztah, nebo ne.

Prostě čím častěji to budete dělat bez kondomu, v tím lepší budete duševní kondici. No jo, ale k čemu vám bude skvělé duševní zdraví, když chytnete AIDS nebo kapavku?!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Nespoutaný Sébastien Chabal
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies