Seriály, který nejvíc vymývají ženský mozky

Možná si říkáte, že každej přece ví, že co je v televizi, není skutečnost, a že není nic špatného nebo nebezpečného na tom, když sledujete nějakej blbej seriál. Pokud jste chlap, položte si ale otázku - víte, proč se vlastně na ty ženský seriály nedívate? A proč ženský se na ně dívaj? A nebo ještě jinak - myslíte si, že to, co sledujete, s váma nic nedělá? Odpovědi na tyhle otázky vás možná překvapí...

Fotografie hereček k seriálu Zoufalé manželky

Žádný mozek není v bezpečí

Zdroj: blackmannrobin.comAbyste si nemysleli, že to je zase jen nějaký jednostranný útok, popíšu vám nejdřív stručně, jak to vymývání mozku televizí funguje, na příkladu našich chlapských seriálů. Mozek je totiž potvora tvárná a to, co se v něm děje s naším vědomím, je jenom příslovečný vrcholek ledovce. Jestli znáte film Total Recall, možná pro vás bude snazší pochopit, co mám přesně na mysli. V tom sci-fi filmu totiž Arnoldovi implantovali falešné vzpomínky (tak a je to oficiální, Arnold má mozek). Smyslem toho filmu pak bylo váhání, co je skutečnost, a co je jen ta implantovaná vzpomínka, respektive neschopnost rozlišit jedno od druhého. Televize má nad našimi vzpomínkami moc proto, že i vzpomínky fungují jako film - série obrázků a zvuků spojená příběhem. I "skutečné" vzpomínky se ostatně často liší od skutečnosti, protože náš mozek má navíc tendenci dovymýšlet si ty části, které zapomněl. No a jak všichni asi víme, vzpomínky jsou velkou částí naší osobnosti, toho, kdo jsme. Když se tedy třeba já celý život dívám na sci-fi seriály, připadám si tak napůl jako bych ty věci opravdu prožil, nebo to alespoň na mě mělo podobný vliv, jako bych se opravdu potkal se spoustou mimozemšťanů a prozkoumal půl vesmíru, minulost a budoucnost. Mám tak větší nadhled nad každodení "realitou", ale taky jsem proto míň praktický, míň realistický člověk. Kdo sleduje akční seriály bude mít zase větší sebevědomí, ale taky větší tendenci chovat se občas jako nějaký Jackass (nezodpovědný hazardér). Nebude to vědomé, nejspíš jenom takové nutkání někde vzadu v naší mysli, nenápadně ovlivňující naše rozhodování. No a teď si představte, co s člověkem udělají desetiletí sledování blbých romantických seriálů...

 

Nic nového mezi telenovelami

Zdroj: centraldetelenovelas.comNejsnadnějším cílem kritiky jsou samozřejmě telenovely a jiné podobné seriály "jako ze života". V našem českém provedení je to pak ještě dnes silně říznuté komunistickým "realismem". To možná je pozitivní v tom smyslu, že to není tak přehrávané (a hlučné) jako u těch latinskoamerických, ale stejně je to dost patetické. A zase mnohem nudnější. Co tyhlety seriály účině zabíjejí, to je fantazie. To možná zní zvláštně, vzhledem k tomu, že jsou to ukázkové úniky do fantazie, ale fantazií v tomhle případě myslím schopnost představit si, že by věci mohli být úplně jiné, než jaké jsou. Ne úplně stejně obyčejné a nezajímavé, jen trochu míň na prd. Hlavní nebezpečí těchhle duchamorných cvičení v obyčejnosti je pak právě to, jak skutečně se tváří. Stalo se vám někdy, že vám začala nějaká ženská vykládat, co se stalo nějakým lidem, a vy jste vůbec nevěděli, koho tím má na mysli, ale předpokládali jste, že to je někdo skutečnej, ale pak jste přišli na to, že jsou to jenom blbý postavy ze seriálu Takhle vám podobný seriály můžou doslova ukrást život, protože místo abyste sami (nebo spíš samy) něco dělali se skutečnýma lidma, sedíte u blbé bedny a prožíváte fiktivní životy nějakých stupidních manekýnů a trapek. Sledování telenovel je prostě pastí, ve které doslova končí skutečné životy mnoha žen v domácnosti.

 

Prokletí beztričkismu

Zdroj: altfg.comMladá generace holek má ale taky svoje vlastní televizní neřesti - polonahé třpytivé upíry a huňaté vlkodlaky. Kde jsou ty časy, kdy příšery prostě byly příšery, ze kterých jde strach. Jediné, z čeho můžete mít strach v takovém Stmívání nebo Vampire Diaries nebo True Blood je to, že se při jejich sledování pozvracíte znechucením. Ne nad krví či vnitřnostmi, ale nad jejich stupiditou s příchutí cukrové vaty. V tomhle případě byste si mohli říct, že příčina a následek funguje opačně, že tyhlety filmy a seriály využívají přirozených dívčích pudů. Částečně to samozřejmě bude pravda, protože příčina a následek jsou u těchhle problémů s mozkem často jako v té odvěké otázce s vejcem a slepicí. Nicméně pravidelným sledováním se i to, k čemu máte přirozené sklony, posiluje. Když budete pořád sledovat vypatlané urostlé atlety s odhalenými svaly dostatečně dlouho, možná pak začnete mít opravdu silné přesvědčení, že na vzhledu kluka strašně záleží. Ne že by na něm nezáleželo vůbec nebo že by mladý holky všech věků neletěly na sportovce, ale čím pevněji je to ustáleno v kultuře, tím normálnější se to zdá a tím běžnější to bude. Jako intelektuál nemůžu nepodotknout, že na inteligenci a povaze při výběru partnera záleží mnohem víc než na vzhledu, ať už vám je kolik chce let a jste jakéhokoli pohlaví. Ať už vám jde o to, aby vás vztah s takovým člověkem uspokojoval nebo aby to byl schopný někam v životě dotáhnout, uvědomte si, že krása pomine, ale osobnost zůstává. Pokud se teda nenecháte zpracovat nějakým debilním seriálem.

 

Nejnebezpečnější z nejnebezpečnějších

Zdroj: lifewithaparasite.comKdyž už jsme u toho kultu těla (a materialismu) obecně, úplně nejvíc se střezte těch holek či žen, které pravidelně sledují ty DOBRÉ romantické seriály. Jedna věc je sledování hloupých seriálu z hlouposti, jiná věc je ale přesvědčení, že jste inteligentní a že se vám nebezpečí indoktrinace netýká. Takové hodně zákeřné seriály by asi byly seriály jako Sex ve městě, Zoufalé manželky nebo Gilmorova děvčata. Některé z nich jsem dokonce schopný sledovat sám, a kriticky vzato, z filmařského hlediska, se jim dá jen máloco vytknout. Jsou zábavné, s chytrými dialogy a dobrými herci. I když je ale vážně zábava (i pro chlapa) sledovat takovu Gabrielle ze zoufalých manželek, položte si jako chlap otázku - jste si jistí, že byste chtěli chodit nebo nedej bože být ženatí s Gabrielle Dokážu si představit, že první impulz je říct "jasně že jo", protože je to fakt žhavá kost, ale zkuste zase trochu zapojit mozek. Pro vás je sledování hezké holky přesně tím - sledování hezké holky. Ale když holky nebo ženy sledují v těchhle seriálech atraktivní ženy, chtějí být jako ony.

Bohužel v těchhle seriálech jsou většinou ty atraktivní postavy pěkný (uměle vylepšeným způsobem) vypočítavý mrchy, který se podle nevyhnutelného seriálového zákona nakonec musí vyspat s kdekým (seriál potřebuje zvraty). Jenže to NENÍ skutečný život, je to jenom představa, sen, iluze. Pro lidi není samozřejmý, že se vyspí s každým a řídí se jen tím, kdo jim víc nabídne. Ano pro někoho to je přirozené, ale po většinu lidské civilizace to bylo považované za velmi špatné, nežádoucí, nemorální, až zvrácené. Proč Protože takové vztahy jsou z větší části prázdné a destruktivní, povrchní a nakonec neuspokojivé, takže se rozpadají. Kam se v těchhle seriálech poděl prostý fakt, že nejlepší pro vztah je hodná, skromná, věrná holka Je ignorován nebo se mu seriály vysmívají, protože jsou plné cynismu profesionálního showbiznysu. O skutečné lásce se pak v takových seriálech nedozvíte ani zbla - co tam tak nazývají budou opět jen iluze, horší nebo lepší než skutečnost, v obou případech stejně zavádějící. Chcete-li se tedy vyhnout celoživotnímu neštěstí nebo nasrání, podívejte se radši po někom, kdo má svou osobnost založenou na sledování skutečného života a ne televize.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Nejbizarnější náboženství světa
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies