Scientologie – co na ní Tom Cruise vidí?

Možná bychom o existenci scientologie neměli ani ponětí, kdyby nebylo herce Toma Cruise, jemuž se daří dělat tomuto náboženství účinnou reklamu. Výzkum popularity ale prokázal, že právě svým přívrženstvím až fanatismem Cruise ztrácí své fanoušky.

Tom Cruise

Tom Cruise a scientologie

Herec Tom Cruise hrál v mnoha filmech, nejvíce se ale blýsknul v Top Gunu a v akčním Mission Impossible. Zatímco kdysi nestačil odhánět fanoušky, dnes vítězí maximálně v anketách o nejméně populární celebrity. V roce 2005 dokonce získal tzv. Zlatou malinu za nechutné chování. Jak se ukazuje, příčinou skomírající slávy je jeho aktivní účast ve scientologické církvi.

Od chvíle, kdy Tom Cruise scientologii propadl, nepochopitelně změnil své chování. Scientologii začal až fanaticky propagovat, zpochybňuje prospěšnost antidepresiv, děti posílá do scientologického tábora a v jednom diskusním pořadu dokonce z ničeho nic začal skákat po pohovce. Nadšení nevzbudil ani přijetím role důstojníka, který provedl pokus o atentát na Adolfa Hitlera ve filmu Valkýra. Právě kvůli jeho členství ve scientologické církvi německé ministerstvo obrany zakázalo natáčení v některých historických objektech. V Německu je totiž scientologie považována za nebezpečnou sektu. Také v jiných zemích toto náboženství budí ne zrovna nadšené reakce. Ve Francii měl Cruise získat čestné občanství města Paříže, po zjištění, že se angažuje pro scientologii, byl ale záměr stažen.

Další přívrženci scientologie

Mezi další známé příznivce scientologie v USA patří John Travolta nebo Will Smith. Tom Cruise je ale údajně druhým nejvyšším představitelem této církve. Její základna stojí v Los Angeles.

Scientologie – náboženství nebo sekta?

Termín scientologie pochází ze dvou slov – „scio“ – vědění, věda či pravda a „logos“ – studium. Tedy „studium pravdy“. Jedná se o studium ducha a zvládání svých duchovních schopností ve vztahu k sobě i okolí. Scientologové věří, že člověk je tvořen ze tří částí: těla, mysli a ducha a že duše je naše nesmrtelná část. Věří také, že přílišná vázanost na tělo či mysl je hlavním důvodem většiny našich potíží. Poukazuje na to, že naše schopnosti sahají daleko za hranice logiky a že člověk pomocí posílení duchovních schopností a nabytí vyššího stavu vědomí může dosáhnout trvalého štěstí. Scientologie nikoho nenutí k tomu, aby těmto tvrzením věřil. Jde o individuální objevování pravdy. Scientologii založil autor mnoha sci-fi románů, američan L. R. Hubbard.

Jak se zdá, samotný princip scientologie nebezpečný není. Nebezpečné je pouze jeho fanatické propagování, kterému Tom Cruise podlehl. Kritici tvrdí, že scientologie činí své ovečky závislými. O tom, jakými způsoby nabádají představitelé scientologie nové „klienty“ se ale moc neví. Údajně používají na svých sezeních hypnózu, snaží se o maximalizaci zisku a nutí klienty přerušit styky se všemi přáteli i členy rodiny, kteří zaujímají ke scientologii kritický postoj. Zatímco v Americe scientologické organizace pomáhají nejen celebritám a managerům, ale i drogově závislým a kriminálníkům, existují také organizace, které mají rysy sekty. Scientologie se tedy nedá jednoznačně ani odsoudit, ani schválit. Cestu k pravdě si musí najít každý sám.

Inspirujte se na Samuraji:

Buďte jako rocker

Jak být neodolatelný

Život ve stylu Lamborghini

Nechte se inspirovat Mr. Beanem

Nechte se inspirovat Jamesem Bondem a staňte se tajným agentem

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

I věda může být populární
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies