Rum - nápoj pirátů

Rum je velmi známý alkoholický nápoj, který je znám již od 16. století. Nejkvalitnější rum se vyrábí z cukrové třtiny (z melasy), což je odpadní produkt při výrobě cukru.

Fotografie zachycující sklenici s alkoholem

Rum pochází z Barbadosu

Za rodiště rumu je považován Barbados, ale jeho výroba se rozšířila po celé karibské oblasti a řada palíren vznikla i na východním americkém pobřeží. V 18. století byl novoanglický rum ceněn mnohem více než karibské rumy a jeho výroba byla jedním z hlavních místních průmyslových odvětví.

Jak se vyrábí pravý rum

Nejkvalitnější rum se vyrábí z cukrové třtiny (z melasy), což je odpadní produkt při výrobě cukru. Cukrovou třtinu lidé znali už před téměř 2500 lety. Do Evropy se dostala v 7. století díky Arabům. Čerstvě sklizená rostlina se musí zpracovat do jednoho dne. Rostliny se nařežou na malé kusy a lisují. Šťáva z nich se jímá a krystalizací vzniká cukr. Ten je vysoce kvalitní, proto se používá do cukrářských výrobků. Pokud tento meziprodukt povaříme, vznikne nám cukr a takzvaná melasa. Dalším povařením se získá hustá tmavá hmota, z níž se vyrábí rum. Melasa se ochladí a přidají se kvasnice.

Kvašení - základ každého rumu

Lehké, bílé rumy (například Havana club) kvasí asi 24 hodin, u tmavých (nejznámější je Captain Morgan) proces fermentace trvá déle než týden. Destilací se z tekutiny oddělí alkohol od nežádoucích látek. Vzniklý rum je bezbarvý, typický odstín získává až zráním v dřevěných sudech nebo přidáním speciálního karamelu. Lehké rumy nezrají vůbec nebo maximálně po dobu tří let. U tmavých rumů jsou 3 roky minimum.

Z čeho se vyrábí tuzemský rum?

Tento nápoj se vyrábí uměle, dochucením zředěného lihu (nejčastěji vyráběného z brambor) rumovou esencí.

Zajímavosti o rumu

  • Kromě karibské oblasti hrál rum významnou roli v dějinách Austrálie. V počátcích kolonizování Austrálie se zde rum běžně používal při nedostatku mincí i jako platidlo.
  • V 17. století rum patřil k běžnému inventáři námořníků a pirátů, kteří si ho začali ředit vodou a vznikl nám známý grog.

Cuba libre – nápoj z rumu na závěr

  • 4cl světlého rumu
  • 1cl limetkové šťávy
  • 1/2 limetky
  • cola
  • led

Do vyšší sklenice dáme pokrájené limetky a led. Zalijeme rumem a limetkovou šťávou. Nakonec dolijeme colou.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Vyberte si hudbu, která stojí za řeč

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2019 Railsformers s.r.o., Ochrana osobních údajů Cookies