Samuraj.cz

Rinspeed sQuba – auto nebo ponorka?

Kateřina Řehořová
Co máme tímto titulkem na mysli? Nový Rinspeed sQuba je automobil, se kterým můžete jezdit na souši, nad a nebo také pod vodní hladinou. Jak je to vůbec možné? Více se dozvíte v článku.
Rinspeed sQuba – je libo projížďka pod vodou?

Rinspeed sQuba je nový automobil se kterým můžete jezdit na souši, nad a nebo také pod vodní hladinou.Tento automobil dokáže plout po hladině rychlostí 13 kilometrů za hodinu, pod vodou je o polovinu pomalejší. Dokáže se přitom ponořit až do hloubky 10 metrů. Protože jde o vůz s otevřeným kokpitem, řidič a spolujezdec mají k dispozici palubní podpůrný dýchací systém.

 

Tento vůz navrhnul a také postavil Frank M. Rinderknecht. Frank se nechal inspirovat starou Bondovkou „Špion, který mě miloval“, ve které Roger Moore dostane od Q speciálně upravený Lotus Esprit a pak s ním uniká soupeřům pod hladinou moře.

Jízdní vlastnosti a dynamika

Karoserie nového Rinspeedu sQuba je vyrobena z karbonových nano-trubic, díky kterým je vozidlo poměrně lehké. Na souši dokáže toto vozidlo jet maximální rychlostí 120 km/hod. Z 0 na 100 km/hod. se zvládne nový Rinspeed rozjet za 7,1 vteřiny. Vůz pohání elektrický motor s výkonem 54k W při 4500 otáčkách. Tento vůz roztáčí na souši zadní kola, pod vodou dvě malé řídící trysky a dvě vrtule.

 

Oficiálně se Rinspeed sQuba představí letos v březnu na prestižním autosalónu v Ženevě. Na trh se ale nový Rinspeed sQuba nejspíše nedostane, takže je možné, že Rinspeed sQuba zůstane pouhým unikátním konceptem.

Rubrika Automoto Vám nabízí: Těšte se na nový Lexus LF-A Roadster Ferrari F430 Spider BIO Fuel Chevrolet Corvette ZR1 - nový, lepší, výkonější Lepší a prostornější Audi A3 Sportback Mitsubishi Eclipse - sportovní vůz Maybach Exelero - je libo 700 koní pod kapotou? Audi R8, další člen početné rodiny
Volvo C30, auto stvořené pro Jamese Bonda BMW M6 Convertible Mitshubishi Lancer Evo IX Maseti MC12

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.