RFID – čipy budoucnosti

RFID je čipová technologie, která nám může značně ulehčit život. Čipy lze zabudovat téměř do čehokoliv a jednou možná zcela nahradí čárové kódy. Využití technologie RFID je velmi široké – profitovat z něj můžete i doma pro své osobní účely!

Fotografie čipu

Co je RFID

RFID (Radio Frequency Identification) je technologie bezdrátové identifikace fungující na bází radiových vln. Slouží nejen k identifikaci zboží – využívá se například i u průkazů zaměstnanců nebo u čipování domácích mazlíčků.

Aktivní a pasivní RFID

Existují pasivní a aktivní verze. Pasivní RFID čip vyšle informace pouze je-li aktivován skenovacím zařízením. Aktivní vysílá informace sama, má totiž vlastní zdroj napájení. Je ale o mnoho dražší a využívá se jen zřídka. Pasivní RFID vypadá jako miniaturní tečka, sotva si ji všimnete. Jeho dosah je kolem 10 metrů, u aktivních prvků to mohou být až stovky metrů. Čipy umožňují buďto pouze čtení dat nebo čtení i zápis. Informace v čipu lze průběžně měnit.

RFID v supermarketech

Hlavní využití RFID čipů je v supermarketech a větších obchodních řetězcích. S RFID čipy se počítá jako s dokonalejšími náhražkami čárových kódů. Zatímco u čárového kódu má výrobek stejného druhu stejný kód, RFID systém umožňuje, aby měl svůj vlastní kód každý jednotlivý kus. Díky tomu lze sledovat pohyb jednotlivých kusů zboží, jejich prodejnost, ztrátovost, prošlé lhůty atd. Veškeré zboží v košíku či vozíku jednoduše přiložíte ke čtečce – nemusíte každý kus vykládat na pás. Tím se urychluje celé nakupování a odpadává i potřeba většího počtu pokladních.

V budoucnu by mohli obchodníci okamžitě reagovat na informace z RFID čipů a upravovat ceny podle toho, které zboží se prodává nejlépe a které vůbec.

Pořídit si RFID samozřejmě není nejlevnější, technologie je náročná na hardware i software. Veškeré investice se ale časem vrátí – obchody dokáží prodat zboží za lepší ceny, rychleji identifikovat ležáky a zbavit se jich.

RFID pro logistické účely

S RFID čipy se počítá i v logistice – například v osobních automobilech umožňují lokalizovat pohyb a zajistit placení dálničního mýtného.

RFID doma

Zatím nejznámější využití RFID čipů je čipování domácích mazlíčků. RFID čipy ale dokáží také provázat počítačové úlohy s fyzickými předměty. Znamená to, že pokud například čip přiděláte na klíčenku svého dítěte, jakmile se vrátí ze školy, přejede svazem klíčů přes čtečku, počítač informaci přijme a zamailuje vám, že dítko dorazilo v pořádku domů. Čtečka je napojena k počítači přes USB kabel.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Porno a média spolu v posteli
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies