QR kódy - používáte je?

Jedná se vlastně o speciální druh dvourozměrného kódu. Je to kombinace černých a bílých teček a dnes se s nimi můžete setkat téměř všude.

QR kódy

 

Co jsou zač?

 

Když jste je zahlédli poprvé, možná si někteří z vás mysleli, že se jedná o pouhé grafické vylepšení reklamní plochy. Některým připadalo zbytečné se nad takovou věcí dlouho zamýšlet. To je ale škoda. Tyto zázračné černo-bílé obrázky jsou totiž informační zdroje. Zaberou tak málo místa, ale po načtení vám poskytnou spoustu informací o výrobku, firmě či nějaké kulturní akci.

 

QR kódy dokážete přečíst jen s pomocí čteček - mobilní telefon s fotoaparátem. Musíte si ale nainstalovat speciální program, abyste ty zašifrované informace v obrázcích dokázali dekódovat. Pokud si myslíte, že se jedná o něco nového, bohužel vás musíme zklamat.

 

Je to jen další druh obyčejného čárového kódu. Vynalezli ho Japonci Takayuki Nagaya a Masahiro Hara již před více než 20 lety. Tak proč se tyto obrázky dostaly do podvědomí lidí tak pozdě? V roce 1994 totiž ještě neexistovaly smartphony, jakožto nejrozšířenější čtečky tohoto kódu. Takže tímto svým nápadem doslova předběhli dobu.

 

Jak QR kódy vypadají?

 

Tyto kódy se skládají ze čtverců, které mají v horním a dolním levém rohu kotvící body (Finder Patterns). Právě ty kotvící body odlišují QR kódy od obyčejných dvourozměrných kódů - tzv. DataMatrix. QR kódy v sobě obsahují nejen data, ale i informace, kterými ta data odhalíte čili dekódujete. Říká se jim zaměřovací značky (Timing Patterns).

 

QR kódy musí obsahovat také informace o formátování, použité velikosti a nesmí chybět ani oblast pro korekci chyb. Existuje 40 velikostí matic těchto kódů. A k čemu je takové velikostní rozlišení dobré? Záleží totiž na velikosti matice, kolik informací toho daný kód dokáže unést.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Helmut Newton – umění, nebo porno?
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies