Prostata – bacha na ni!

Když Bůh naděloval orgány, mohl prostatu klidně vynechat. Většina chlapů s ní má dříve nebo později problémy. Však je taky prostata rodu ženského. Tím se všelicos vysvětluje. Musíme ji bedlivě sledovat, reagovat na všechny změny od normálu a zbystřit, když začne jančit. A stejně jako o ženských i tady platí – čím víc toho o ní víte, tím líp. Jen tak jste připraveni zasáhnout a v zárodku odhalit číhající nebezpečí.

Fotografie zobrazující piktogram muže

Minilekce anatomie

Vaše močová trubice je asi 20 cm dlouhá a je tvořená třemi částmi: houbovitá močová trubice (ústí penisu), membranózní močová trubice (horní oddíl penisu) a prostatická močová trubice (v prostatě). Prostata si hoví pod močovým měchýřem a nad pohlavním ústrojím. A když se rok s rokem sejde, může se stát, že prostatická žláza se zvětší a stlačí močovou trubici. Je jasné, co s toho vyleze: problémy s močením. A k čemu je prostata dobrá? Tvoří se v ní tekutina, která pomáhá vyživovat a posléze i transportovat spermie. Celá ta nádhera má velikost vlašského ořechu (tedy v normálním stavu).

zip u kalhotKdyž se zvětší

A to ona se, mrška, s věkem zvětšovat bude. Je-li vám nad 50, máte 75% šanci, že je vaše prostata o něco větší než před lety. Klidně může dorůst až do velikosti pomeranče. Zvětšená prostata nemusí nutně znamenat problémy. Nicméně počítejte s tím, že se může stát, že takto přerostlá prostata tlačí na močovou trubici. Doktoři učeně mluví o benigním zbytnění prostaty, a pokud způsobuje problémy, měli byste začít jednat. Máme pro vás dvě zprávy: 1) zbytnění prostaty nevede k rakovině prostaty, 2) dá se to léčit (operací nebo léky).

Co od prostaty ještě čekat?

Nic dobrého. Kromě zvětšení dokáže potrápit i zánětem (tzv. prostatitida), který se kromě problémů s močením může projevit i bolestivou ejakulací nebo horečkou a bolestí v bedrech. A vůbec nejhorší je, že hrozí i rakovina prostaty. Je o to zákeřnější, že řadu let nemáte žádné příznaky, zatímco ve vaší prostatě už bují rakovinné buňky. Ale přece jen pozitivní informace: tenhle druh nádoru roste pomalu, takže když se zachytí včas, máte velkou šanci s ním razantně zatočit.

Prevence

Chlapi sice nemají gynekologa, ale hravě ho zastoupí urolog nebo praktický lékař. Preventivní vyšetření se doporučuje po padesátce, jestliže jste ale měli rakovinu prostaty v rodině, mažte k felčarovi už s úderem čtyřicítky. Vyšetření samotné není zrovna odvaz ani pro vás, ani pro doktora (provádí se rektálně pohmatem), ale je to pro dobrou věc a jednou za rok…Chcete-li mít jistotu, nechte si z krve změřit hodnotu PSA (specifický antigen prostaty). Často zachytí první známky rakoviny prostaty. Před testem PSA ale 48 hodin neejakulovat! (Tím byste nechtěně zvýšili jeho hodnotu.) Vedou se diskuze, jestli test na PSA preventivně podstoupit, nebo ne, výsledky totiž někdy můžou být zvýšené i z jiných příčin, než je rakovina, takže se zbytečně nervujete. To už si ale podle míry rizika vyhodnoťte sami.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

5 největších krváků uplynulého roku
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies