Prokrastinace - chronické odkládání povinností

Bojujete neustále s časem? V práci, doma, prostě všude? Prokrastinace je slovo, které vyjadřuje strašáka moderní doby. Čím dále více lidí nezvládá organizaci času, takzvaný time management. Organizace času dokáže ušetřit spousty času a vám tak zůstane mnoho energie na mimopracovní aktivity. Jak vše rozplánovat?

diář

Prokrastinace

 

Co se pod tímto pojmem vlastně skrývá? Prokrastinace vyjadřuje chronické odkládání povinností a úkolů na pozdější dobu. Psychologové se tématu prokrastinace věnují čím dál více. Chronické odkládání zasahuje velmi často mladou generaci. Termín zkoušek na vysoké škole, nebo dokonce státní závěrečné zkoušky, jsou ideálním obdobím k propuknutí prokrastinace. Nezmiňujme jen studenty. Často se s prokrastinací setkáváme i v práci. Pokud jako majitel organizace máte zaměstnance, který trpí prokrastinací, máte na problém zaděláno.

 

Jak se prokrastinace projevuje?

 

Máte zadaný úkol, ale vy raději jdete uklízet, prát, zalévat květiny, prostě dělat cokoliv jiného, než je zadaný úkol? Každý z nás jistě zná ten pocit, kdy se vám nechce začít dělat na úkolu, které vám vedení zadá. Zbystřit by měli ti z vás, kteří odkládají věci, které rádi děláte, a najednou jste bez energie a vůbec se vám do nich nechce. Snažíte se svému svědomí domluvit, ale to prostě stagnuje? Prokrastinace se stala objektem zájmu mnohých psychologů. Je často spojována s úzkostí daného jedince, spojenou s výkonem jakékoliv činnosti.

 

 

Nemoc nebo stav mysli?

 

S odkládáním povinností a váháním vědomě ztrácíme čas a život nám utíká tzv. mezi prsty. Děláme nepodstatné věci a čas plyne. Prokrastinace postihuje lidi bez ohledu na inteligenci a vzdělání. Dá se považovat za nemoc? Z výzkumů vyplývá, že se o nemoc nejedná. Jde jen o přechodné období a studie tvrdí, že s trochou práce se ji dá zbavit. O nemoci být řeč nemůže. Jedná se o zlozvyk, který postihuje čím dál větší procento lidí. Prokrastinací trpí až 90 % zdravé populace, která nestíhá rychlost moderního vývoje. Je to zlozvyk a špatně naučený způsob chování.

 

 

Existuje řešení?

 

Ano, existuje. S prokrastinací se dá úspěšně bojovat. Častější vědecké výzkumy potvrzují, že se nejedná o nemoc. Lidské rozhodování, motivace a produktivita u mnohých zaměstnanců klesá a dochází k mrhání vlastního času. Pokud své zaměstnance namotivujete a svým způsobem jim ukážete cestu jak zadaný úkol zpracovat, máte z půlky vyhráno. Sám jedinec, postižen tímto zlozvykem, musí udělat podstatnou změnu v chování. Majitelé firem si tak musí položit otázku, jak ze začarovaného kruhu ven. Jak můžu svého zaměstnance namotivovat k práci a vidět tak jeho výsledky?

 

Jak řešit prokrastinaci se zaměstnanci?

 

Řešením může být sdílení úkolů s kolegy online. Můžete zde sledovat, jak se zadaný úkol zpracovává. Můžete určit termín vyřešení úkolu a také sledovat průběžný stav. Přesně budete vědět na čem kolegové pracují a co zpracováno ještě není. Použijte nástroj pro řízení firmy, plánování a řízení projektů, zakládání projektů ze šablon a úkolování v rámci běžné provozní agendy. V úkolu lze přiřadit jednotlivé role řešení úkolu (autor nebo řešitel úkolu) a stav řešeného úkolu. Jednotlivé úkoly lze rozdělit z velkých na menší, tzv. podúkoly, kdy na daného zaměstnance nebude vyvíjen takový velký nátlak. Motivací zaměstnance může být uzavření jednotlivých malých úkolů, z jednoho velkého celku úkolů. Celá společná komunikace probíhá na jednom místě a vy jako vedoucí nastavíte termín vyřešení úkolu. Pokud nejste autor úkolu, služba vám neumožní úkol smazat, přeplánovat nebo dokonce na něj zapomenout.

 

Nebuďte otrokem svého zlozvyku a zapracujte na svém profilu. Šéfovi ukážete, že jste dostatečně silní a nemáte problém řešit mnohdy složité úkoly. Co víc si přát, než jen dobrý pocit za dobře odvedenou práci, která může být přínosem více lidem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Machete - nová mexická bomba!
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies