Přelud "ženské inteligence"

Jsi-li chlap, hned bys automaticky měl vědět, o čem tady hodlám mluvit, ale nejspíš nebudeš souhlasit s mými závěry. Jsi-li naopak žena, pak si jenom myslíš, že víš, o čem budu mluvit. No a pokud jsi blondýna, pak...ne, to nezačíná dobře. A vida, už jsem urazil úplně všechny, a to jsem ještě ani nezačal. Když si to ale nepřečtete, tak se nedozvíte, jestli opravdu jste tak inteligentní, jak si myslíte.

Fotografie blonďaté ženy pózující s brýlemi

Není mozek jako mozeg

Zdroj:Ať už si o číkoli inteligenci myslíme cokoli, asi se shodneme na tom, že sídlí v mozku a že ten máme povětšinou v podstatě všichni, nezávisle na pohlaví. Nebo živočišném druhu. Kdo má dostatečně složitý, relativně nepoškozený a alespoň minimálně zdravý mozek, ten myslí. Myšlení ale ještě neznamená inteligenci. Inteligence je podle jedné z lepších definic schopností řešit problémy. Myslet může i naprostý idiot nebo šílenec. Může opravdu hodně přemýšlet. Taková pořádná blbost vyžaduje hrozně moc úsilí a taky ne jen tak ledajakej mozek. Ale pokud tím myšlením sobě nebo svému okolí způsobíme víc problémů, než kolik jich vyřešíme, asi by o nás nikdo netvrdil, že jsme kdovíjak inteligentními tvory. Nebudu předstírat, že o mozku vím všechno, protože to pořád nemůže upřímně říct nikdo. Mozek je tak trochu záhada, a mezi námi mně se to tak docela líbí. Něco se ale říct dá. Existují určité teorie, z nichž tři mají dopad na rozdíl mezi pohlavími. Tak za prvé, hormony a jiný přirozený "fet", který si vyrábíme sami a který ovládá naše nálady a schopnost soustředit se. Agresivní muži myslící takzvaně přirozením za to můžou vděčit testosteronu, ženy zase podléhají mnohem sentimentálnějšímu mixu hormonů. To ale není tak úplně o inteligenci, spíš o celkovém rozpoložení. Za druhé teorie dělící mozek na levou a pravou polovinu, kdy levá je mužský rozum a pravá ženské srdce, přičemž každé pohlaví více trénuje a rozvíjí jednu a druhou spíše zanedbává. No a za třetí evoluční teorie, podle které každé pohlaví ovlivnily jejich role po tisíce let - muži líp ostří na dálku, soustředí se na cíl a předvídají jako lovci a válečníci, ženy mají lepší postřeh v bezprostředním okolí, periferní vidění a lepší cit pro detail jako hospodyňky a vychovatelky. Rozdíly se tedy najdou, ale co to pro nás znamená v dnešní společnosti Nebo pro budoucnost To jsou moc zajímavé otázky, které vůbec není snadné zodpovědět.

 

Co nám dokázaly vědkyně

Zdroj:V tomhle bodě bych se vrátil k tomu avizovanému "co my chlapi všichni dobře známe". Ženský prostě nemyslí stejně. Vsadím se, že ženský to samý ví o chlapech. Jiné věci jsou důležité, jiná řešení jsou správná, jiné chování je vhodné. Obě pohlaví to často shrnou lakonickou větou "ty ženský/ti chlapi jsou prostě blbí". Proč to ale potom není fifty fifty a ženský z toho, zdá se, vyšly hůř A proč by blondýnky měly být dokonce horší Nenechte se zmýlit, já nikoho neurážím ani neobhajuju. Jenom pokládám otázky. Které se hodlám nyní pokusit zodpovědět. Rozdíly mezi údajným mužským a ženským myšlením se nazývají pomocí různých slov, ale ta nejrazantnější budou asi tahle - muži uvažují racionálně, kdežto ženy jsou iracionální. A iracionální v naší kultuře znamená skoro sprosté slovo. Racionální se ale nerovná logické, racionální znamená především účelové, kdežto logika je o smysluplnosti. Smysluplná je i spousta věcí, které nemají žádný praktický účel. My chlapi jsme hrdí na naše IQ, schopnost vyřešit matematickou úlohu nebo postavit stroj. Ženy ale ovládají mnohem víc než my chlapi něco, čemu se občas říká EQ, schopnost chápat emoce ostatních a nuance společenské situace, ve které jsme se zrovna octli. Samozřejmě je to i tak jen orientační, najdou se citliví muži i racionální ženy. Proto máme výborné vědkyně i básníky. Pokud ale žena dbá na svůj zevnějšek natolik, že jí přijde důležité odbarvit si vlasy, existuje docela dobrá šance, že se celý život místo na svůj mozek bude spoléhat na jiné části těla, a žádný druh inteligence tedy nedostane šanci rozvinout se. Tolik k jedné ze záhad vesmíru.

 

Hrozba inteligenční emancipace

Zdroj:To všechno má ale také podstatný šovinisticko-feministický rozměr. Šovinisti podle ženských prostě považují ženy za podřadně inteligentní a nevzdělatelné. Podle většiny feministek ženy dokonce nejen mají intelektuálně vzato na to samé, na co mají chlapi, ale také by měly usilovat o vyšší vzdělání, stejné expertní profese a stejné postavení. Je pravda, že se najde mnoho arogantních šovinistických narcisů, kteří mají komplex intelektuální nadřazenosti. V každé skupině ale najdete nějaké nesnesitelné hňupy, kteří pořádně neví, o čem mluví. Existují ale také šovinisté, kteří mají ženy opravdu rádi. Takové, jaké jsou - ženské. Žena může být postižena "mužskou" technickou, racionální inteligencí, stejně jako jakkoli vysokým vzděláním. Otázkou ale zůstává, nakolik potom v hlavě zůstane ženou. Kdybych měl napsat seznam vlastností, které by měla mít dívka mých snů (a teď se bavíme o intelektuálních schopnostech), počítání vzorečků nebo servis jaderných reaktorů by byly hodně nízko. A to ne proto, že bych chtěl, aby byla hloupá. Mnohem zajímavější by podle mého názoru byla nějaká z těch typičtějších ženských schopností, jako třeba porozumění lidským pocitům nebo talent na tanec, výtvarnictví, zpěv... Něco krásného. Ne nutně na pohled, ale samo o sobě. Kdybych proto řekl, že muž by měl být chytrý a zručný a žena krásná a příjemná, vůbec to není povrchní. Protože i u ženy se bavím o povaze, o tom, čemu se říká emoční inteligence. Kdyby bylo po mém, tak bych dokonce reformoval vzdělávání tak, aby nestavělo na piedestal jenom jeden druh inteligence. Protože ta ženská také řeší problémy, ty osobní a rodinné a vůbec celkově společenské. A že ty teda jsou osinou v našich kolektivních zadnicích. Možná by taky trochu pomohlo, kdybychom si navzájem přestali shazovat inteligenci. Protože tím rozhodně žádnou nenabydeme.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Jean Dujardin alias Brice, agent OSS 117 a George Valentin
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies