Samuraj.cz

Pořádný chlap nesmrdí!

Lukáš Kamp

Všimli jste si, že se od vás odtahují ženy, ale i muži? Tak zkuste zabrouzdat v paměti, kdy naposled jste použili antiperspirant či deodorant… Že je to už dávno? A to si říkáte pořádný chlap?

Pocení je důležité

Pocení je pro naší existenci životně důležité. Kůže je totiž nejvýkonnějším přirozeným termostatem. Jen potu můžeme děkovat za to, že se, obzvlášť v parních letních dnech, neuvaříme. Potíme se opravdu všichni!

Až půl litru denně

Člověk se potí pořád, a to i když právě nic nedělá. No a teď si představte, že sportujete, jste ve stresu nebo jiným způsobem zatěžujete svůj organismus. Denně ze sebe dostaneme asi půl litru potu, v horku či námaze i osm litrů, a to už je co říct.

Mějte pocení pod kontrolou

Každý z vás se určitě denně myje a převléká se do čistého prádla, jinak to snad ani nejde. Zbývá už jen mít pod kontrolou pot a jeho poněkud nevoňavé projevy. Je dostatek kosmetických a účinných přípravků proti tomuto nepříteli. Vyberte si deodorant nebo antiperspirant.

Deodorant nebo antiperspirant

Deodorant obsahuje látky, jenž potlačují pach a dezinfikují. Už je jen na vás, který typ vám vyhovuje. Může to být sprej, roll-on, deostick, mechanický rozprašovač nebo pudr.

A co teprve antiperspirant. Je to skutečně špičková věc. Nesnaží se pot přebít a nedovolí mu vůbec vzniknout. Používejte ho však jen v určitých partiích, jelikož jeho aplikací se potní žlázy stahují a pot neproniká na povrch. A udusit se ve vlastní kůži určitě nechcete.

Některá fakta o pocení

Potíme se 6 – 7 krát za minutu.

Pot začíná zapáchat až v pubertě, kdy začínají fungovat apokrinní žlázy.

Muži se potí asi o 50% více než ženy.

U mužů dosahuje množství potu za hodinu přibližně 250 ml.

Mužské potní žlázy jsou mnohokrát aktivnější než ženské. U mužů se obvykle v podpaží nachází víc bakterií, které způsobují nepříjemný pocit.

Nejenže se muži potí více než ženy, ale jejich pot je i víc cítit.

Teď už zbývá jen věřit, že váš boj s nepříjemným a štiplavě zapáchajícím potem bude jen vítězný.

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.