Polární záře - světlo na konci oblohy

Polární záře dokáže rozptýlit i trudomyslnost, jak to známe ze hry Dobytí severního pólu. A není divu, tento světelný jev, který je na obloze při návštěve Skandinávie naprosto přirozený, dokáže svou pestrostí uhranout nejen oko Středoevropana.
Snímek zachycující polární záři

Polární záře osvěcuje sever i jih

Polární záře je název pro světelný jev, který se vytváří v zemské atmosféře ve výšce zhruba 80 až 130 km. Velký vliv na tento úkaz má působení Slunce, které vysílá směrem k magnetickému poli Země plazmu tvořenou volnými elektrony a protony. Tomuto shluku se říká sluneční vítr. Tento vítr je přitahován zmíněným magnetickým polem. Do zemské atmosféry pak tyto nabité částice vnikají kolem magnetických pólů, kde se v atmosféře střetávají s molekulami vzduchu.
Při těchto nárazech vzniká energie, která se projevuje jako intenzivní světlo. Díky neustálému proudu částic se výsledný efekt, který můžeme spatřit, neustále proměňuje co do tvaru i barvy. Pokud by byla sluneční aktivita opravdu vysoká, mohli bychom pozorovat polární záři i nad naši republikou.

Polární záře - za barvu můžou plyny

Polární záře se obvykle vyskytuje na území od 23 stupně zeměpisné šířky směrem k pólům. Podle toho, na které polokouli se vyskytuje, ji označujeme jako Auroru Borealis (severní) a Auroru Australis (jižní). Jestliže se v zemské atmosféře vyskytuje dostatek kyslíku, je pravděpodobné, že se polární záře zabarví do červena nebo do žluto zelena, modrá a fialová barva zase svědčí o přítomnosti dusíku. Nejlepším obdobím pro výskyt polární záře jsou jasné noci v měsících, ve kterých se pozvolna blíží či naopak ustupuje zima (září, říjen a únor, březen).

Polární záře - nejlépe do Laponska

Jak už bylo výše uvedeno, polární záři bychom za určitých podmínek a velké sluneční aktivitě mohli teoreticky vidět i v našich zeměpisných šířkách, ale nejlepším místem, kde se dá tato hra světla pozorovat, je určitě Laponsko, především místo zvané Trojbod, což je norsko-švédsko-finská hranice. V této oblasti je polární záře na obloze úplně přirozeným jevem pravidelně se opakujícím několik dní v týdnu.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Dara Rolins – krásné tělo, sexy hlas
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies