Oskarová Markéta Irglová

Markéta Irglová je česká zpěvačka, kytaristka, klavíristka, herečka a hudební skladatelka. Společně s Glenem Handsardem tvoří česko-irské duo, které získalo v roce 2006 Oskara za ústřední píseň k filmu Once - Falling Slowly.

Markéta Irglová a Glen Hansard při svém společném hudebním vystoupení

Ze života Markéty Irglové

Markéta Irglová se narodila 28. února 1988 ve Valašském Meziříčí, kde doposud její rodina také žije. Zpěvu a hře na piano se Markéta věnuje od svých sedmi let. V devíti letech se navíc začala učit hrát na kytaru.

Ve třinácti letech se na hudebním festivalu seznámila s Glenem Hansardem, se kterým o dva roky později odjela koncertovat po celém světě. V roce 2006 vydali společné album s názvem The Swell Season (pojmenovaného podle knihy Glenova oblíbeného spisovatele - Josefa Škvoreckého) v hudebním vydavatelství Overcoat Recordings. Téhož roku společně ztvárnili hlavní role v irském nízkorozpočtovém hudebním filmu Once, pro který také složili a nahráli hudbu. Film byl poprvé představen na festivalu mezinárodního filmu Sundance, zanedlouho se stal hitem po celém světě. V USA se prodalo více než 800.000 kusů soundtracku k tomuto filmu. Celosvětově film Once vydělal přes 11 milionů dolarů a poklonu mu složil i Stephen Spielberg. Tento úspěch oba protagonisté oslavili několika úspěšnými turné po Evropě a Spojených státech.

V roce 2009 byla Markéta pozvána jako host na turné irského písničkáře Liama Ó Maonlaí. V roce 2009 vyšlo prozatím jejich nejnovější album s názvem Strict Joy.

George Lucas - duchovní otec Star Wars

Hugh Laurie alias cynický Dr. House

James Cameron - King of World

Oskarová Markéta Irglová

Markéta společně s Glenem získala za filmovou píseň Falling Slowly (ústřední píseň k filmu Once) prestižní cenu Oscar. 3. března 2008 Markéta získala cenu Akademie populární hudby pro Objev roku.

Ze soukromí Markéty Irglové

Markéta a Glen jsou nejenom kamarádi a kolegové, nějaký čas tvořili i milenecký pár. V současné době je pojí pouze pracovní pouto. V osobním životě si jde každý svou cestou. Od roku 2007 žije Markéta v irském Dublinu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Megan Fox: promenáda v plavkách i bez
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies