Optická myš - výhody a nevýhody

Vývoj optických myší jde neustále kupředu. Dnes můžete vyzkoušet optickou myš bezdrátovou, ergonomickou nebo tzv. pocitovou myš - iFeel Mouse. Znáte ale výhody a nevýhody takových myší?

Detailní fotografie na optickou myš

Optické myši - trend dnešní doby

Myš svět počítačů doprovází od prvních krůčků. Dlouhou dobu počítačová myš odolávala všem pokusům o inovace a snad jedinou odlišností byl vždy pouze počet tlačítek. Převratnou inovací se stala myš optická.

Výhody optických myší

Optické myši se nezanášejí prachem, takže je nemusíte čistit. Pokud pracujete s grafickými programy, kde potřebujete mít pevnou a jistou ruku při kreslení, je optická myš pro vás právě ta pravá (pohyb kurzoru po obrazovce je téměř naprosto v souladu s pohybem vaší ruky s myší po podložce). S optickou myší lze pracovat na téměř libovolné podložce, u moderních typů i na skle. Spolu s odolností vůči prachu je velkou výhodou optických myší také vyšší životnost. U většiny kvalitních optických myší je delší záruka (někteří výrobci dávají na optické myši až pětiletou záruku). Optická myš vypadá také reprezentativněji.

Nevýhody optických myší

Hlavní nevýhodou optické myši je její vyšší energetická náročnost. Dalším problémem optických myší je také jejich cena. Optické myši stojí podstatně více než nejlevnější myši klasické. Zatímco klasickou myš seženete za zanedbatelnou částku, za optickou myš si poměrně připlatíte.

Klasické optické myši

Jedná se o klasické optické myši vybavené dvěma tlačítky a prostředním kolečkem pro posun. U některých myší si dokonce můžete vybrat, zda je připojíte přes USB, nebo přes PS/2 konektor.

Ergonomické (tvarované) optické myši

Pokud někdo touží po méně klasickém tvaru optické myši, neboli po tvaru ergonomickém, který by padl lépe do ruky, není to žádný problém. V dnešní době se dají sehnat i takovéto optické myši. Avšak takové myši jsou zpravidla jen pro praváky!

Funkčně vybavené myši

Lepší optické myši mají například navíc jedno tlačítko, jímž se může vyvolat menu s nabídkou funkcí nebo samostatná akce.

Bezdrátové optické myši

Pokud nemáte rádi kabely, je optická bezdrátová myš výborný doplněk počítače.

iFeel Mouse, pocitová myš

iFeel mouse jsou myši, které reagují na obrazovku počítače, po níž se pohybuje šipečka myši. Pokud například přejíždí šipečka myši z jednoho okna do druhého nebo jede přes ovládací prvek, myš se vám v ruce rozklepe.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Vybrané video

Kouzlo a bída cirkusů
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies