Opalování bez slunce - solária nebo samoopalovací krémy?

S absencí slunečních paprsků mizí i naše pracně nabité opálení a pobledlá pokožka nepůsobí zrovna přitažlivě. Naštěstí existují i jiné možnosti, jak získat opálenou pokožku - snadno a bezpečně.

Snímek zobrazující otevřené solárium

SOLÁRIA - CENTRUM OPALOVÁNÍ

Stále častěji slýcháme o škodlivosti nepřiměřeného opalování, což platí i pro čas strávený v soláriích. Ale co si budeme povídat – solária jsou jedním z nejpohodlnějších variant, které pomáhají docílit požadovaného opálení, aniž bychom se museli opékat dlouhé hodiny na slunci.

Pozitiva a negativa solárií

Časté návštěvy solárií zvyšují riziko vzniku rakoviny kůže a urychlují stárnutí pokožky. Návštěvy by proto neměly být častější než dvakrát týdně po 10 minutách. Lidé s velmi světlou kůží, čerstvými jizvami, s velkým počtem pih nebo mateřských znamének, s rakovinou kůže v rodině, děti a mládež do 18 let by solária neměli navštěvovat vůbec.

Na druhé straně solária dodávají nejen opálený vzhled, ale také pocit zdraví a svěžesti, což okamžitě vycítí vaše okolí. Ze spokojeného člověka vyzařuje energie, vitalita a dobrá nálada, a tato kombinace je pro dámskou část populace doslova magnetem. Působením UV paprsků navíc dochází k přeměně provitamínu na vitamín D, k jehož úbytku dochází zvláště v zimních měsících. Vitamín D má příznivý vliv na kožní potíže, imunitní a nervový systém a svalstvo.

Opalování v soláriu bezpečně a s rozvahou

Pokud tedy dáváte přednost soláriím, vybírejte si vždy kvalitní, hygienické prostředí s dobře vyškoleným personálem. Při ozařování vždy používejte speciální ochranné brýle. UV záření pronikající do očí může způsobit oční onemocnění.

Intenzita opalování v soláriích

První opalování v soláriu by mělo být velmi krátké, postupně můžete dávky zvyšovat. Jakmile docílíte požadovaného opálení, stačí solárium navštěvovat dvakrát až čtyřikrát měsíčně pro udržení barvy.

Péče o pokožku při opalování v soláriích

Při opalování nepoužívejte žádný ochranný krém, olej nebo samoopalovací krémy. Tyto produkty mohou obsahovat látky, které by mohly účinek UV záření negativně ovlivnit. Před opalováním se nesprchujte – smyjete tím ochranný film pokožky, která se pak stává citlivější a UV záření pro ni více nebezpečné. Nesprchujte se ani po opalování, neboť ještě tři hodiny po ozáření probíhá v těle proces, který se podílí na hnědnutí pokožky. Nepoužívejte před opalováním žádné kosmetické přípravky parfémů nevyjímaje – mohou být UV aktivní a vaši pokožku nepříjemně podráždit. Po návštěvě solária se vždy pečlivě natřete tělovým mlékem.

K urychlení opálení se všeobecně doporučuje užívat beta-karoten, ten však v kombinaci se soláriem zvyšuje riziko spálení kůže. Užívejte raději vitamíny, které pokožku chrání a regenerují – například vitamín C nebo E.

SAMOOPALOVACÍ KRÉMY A NÁSTŘIKY

Samoopalovací produkty jsou stále oblíbenější alternativou rychlého opálení. Jsou nejbezpečnější, fungují na principu stimulace pigmentu v kůži. Méně kvalitní samoopalováky vaši kůži jen obarví a výsledek pak může být velmi komický. Nejnovější samoopalovací krémy a nástřiky vám vyrobí přirozeně opálenou pokožku beze skvrn, jsou hypoalergenní a vaši pokožku nedráždí, naopak šetrně zvlhčují.

Jak aplikovat samoopalovací krémy

Samoopalovací krémy nanášejte vždy na umyté a osušené tělo či obličej, jinak by mohly vzniknout skvrny. Na klouby a místa, kde rostou vousy, nanášejte krému méně. Po aplikaci si vždy pečlivě umyjte ruce a nejméně 15 minut se neoblékejte.

Výhody a nevýhody samoopalovacích krémů a nástřiků

Kůže opálená díky samoopalovacím krémům bohužel může zašpinit světlé oblečení, proto je lepší jej na čas z šatníku vyřadit. Samoopalovací krémy se z kůže postupně smývají, proto se musí aplikovat opakovaně. Samoopalovací nástřik umožňuje dosáhnout bronzového opálení za pár hodin, je vhodný i pro těhotné ženy. Pro oba tyto samoopalovací produkty platí hlavní a nejdůležitější výhoda: na rozdíl od solárií jsou pro vaši pokožku zcela bezpečné.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Uvažujete o povzbuzováku v podobě viagry?
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies