Ochrana před nebezpečím z internetu 2.díl

Druhý díl o ochraně cenných dat. Uvedeme si příklad registrace na internetových portálech. Důležité je i bezpečné připojení k internetu. Využijme všech bezpečnostních prvků, které jsou k dispozici.
Fotografie s detailem na monitor a klávesnici

Emailová registrace na internetových portálech

Uvedeme si jednoduchý příklad registrace Vašeho emailu na internetových portálech, které jsou ve většině případů zdarma. Zde je potřeba veliké opatrnosti při otevírání nevyžádané pošty, která může obsahovat nebezpečné aplikace poškozující nenávratně systém, a i vy sami se stáváte nebezpečným pro okolí a ani netušíte, že rozesíláte hromadně emaily na vaše partnery a necháváte útočníkovi otevřena zadní vrátka pro přístup k vašemu počítači a k datům na něm uloženým. Toto je jen jeden z mnoha případů, které se běžně stávají, a proto buďte velmi obezřetní při spouštění a raději si několikrát přečtěte informativní hlášky, které po vás chtějí odklepnutí OK.
Nezapomínejte, že antivirový program musíme taktéž řádně aktualizovat, ale většinou již v základní konfiguraci k tomu dochází automaticky a nemusíme vědět, kdy zrovna aktualizace proběhla. Tento krok je velmi důležitý vzhledem k tomu, že se objevují stále nové a nové hrozby. Čas od času není na škodu si celý počítač nechat ručně zkontrolovat spuštěním antivirové kontroly. Občas se stává, že výrobce programu pomaleji reaguje a vydává aktualizace později a mezitím se do vašeho systému nebezpečný vir dostane. Pokud máme instalovaný kvalitní program známých značek, nemusíme se obávat.

Připojení k internetu

Pamatujme také na bezpečné připojení k internetu. Zásadou a bezpečnostním prvkem je používat k uživatelskému jménu silné heslo. Je to heslo nejméně o osmi znacích se 4 různými druhy znaků. Abychom tomu porozuměli, vysvětlíme si to na konkrétním příkladu. Heslo tohoto typu Hk87*th# je považováno za silné heslo a obsahuje velká a malá písmena, číslice a symboly znaků. To, že jsme zadali silné heslo pro připojení k internetu je jen začátek, chráníme tak cizího zneužití využití připojení, ale nesmíme zapomenout na další nebezpečí jako je např. špatně zajištěná bezdrátová síť. S tímto se setkáváme na mnoha místech, kde je k dispozici bezdrátový internet zdarma, a proto je nutné si dát pozor, abychom i my jako domácí uživatelé se nestali poskytovateli internetu, za který si řádně platíme. Jde především o to si řádně přečíst manuály a návody k takto zakoupeným zařízením a ne bezhlavě zapojit do zásuvky a být spokojený s tím, že to nějak funguje. Představme si, že používáme internetové bankovnictví a kdokoli cizí se dokáže přes vaši wifi (bezdrátové připojení) připojit a má zcela otevřený přístup do vašeho počítače. Pokud je znalý, je schopen toho náležitě využít i s vědomím, že se dopouští trestné činnosti. Proto náležitě využívejme všech možností bezpečnostních prvků veškerých zařízení, které využíváme pro připojení do celosvětové sítě, a tou je internet.

Závěrem

Nastínili jsme vám základní zásady zabezpečení osobního počítače, ať už jej užíváte jen jako poněkud dražší hračku pro celou rodinu, nebo jako pracovní stanici. V obou případech se jedná pouze o počítač a je jen na vás, zda-li budete tyto zásady dodržovat. Pokud tak učiníte, ušetříte si nejen spoustu času, ale i peníze.

Ochrana před nebezpečím z internetu 1.díl

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Odvázaná Britney Spears
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies