Nokia a Microsoft aneb impérium vrací úder

Nedávno ohlásili tito dva giganti průmyslu informačních technologií strategickou spolupráci pro budoucnost – Nokia se rozhodla vybrat si Microsofťácký operační systém Phone 7 do svých telefonů. To je moment, kdy by si každý zkušený uživatel Windows měl dvakrát rozmyslet, jestli s tím opravdu chce mít něco společného…

Loga znázorňující firmy Nokia a Microsoft

Pro někoho triumf, pro jiného zrada

potřesení rukouToto strategické rozhodnutí ze strany Nokie bylo pro lidi, kteří se zabývají touto problematikou nebo alespoň něco vědí o trhu s mobilními telefony, dosti velkým překvapením. Nabízí se především otázka: „Proboha proč“ Operační systém, který doteď Nokia používá, Symbian, má podíl na trhu okolo třiceti procent a operační systém od Microsoftu, Phone 7, něco málo přes jedno procento. Už několik let navíc Nokia ve spolupráci s Intelem vyvíjela operační systém MeeGo, a teď je jednoduše poslala k šípku. MeeGo bude uvolněný jako opensource operační systém a Symbian se pozvolna nahradí operačním systémem Phone 7.

 

Uživatelé budou potřebovat dost podpořit

rozbitá plochaSe Symbianem ale Nokia ještě hodlá vyrobit nějakých 150 000 přístrojů a pro MeeGo vyvinout alespoň jeden typ telefonu. Což tedy znamená, že nějakou dobu bude žonglovat se třemi operačními systémy. Už tak nebyla poslední dobou Nokia nijak zvlášť efektivní v servisu a vytváření doplňků pro jeden operační systém, dokážete si představit, jaké to bude, když půjde o tři různé systémy A jeden z nich bude od Microsoftu Když všichni víme, jak dlouho Microsoftu trvá, než vůbec aspoň vychytá všechny mouchy v novém operačním systému (jen si vzpomeňte naWindows hasta la Vista) A to ani nebude mít Nokia díky spolupráci s Microsoftem lepší postavení vůči konkurenci, protože všechno co Microsoft vyvine, se dostane do rukou i firmám Samsung, LG a SonyErickson, protože i ty budou používat platformu Phone 7 OS.

 

Spolupráce se „Zlým impériem“

Star WarsA to ještě není všechno – ne nadarmo si Microsoft vysloužil přezdívku „Evil Empire“ (to z Hvězdných válek). Má totiž ve zvyku používat k prosazení vlastních cílů všelijaké špinavé triky a často se soudí. Například se smartphone telefony začal Microsoft tak, že nejdřív rozpracoval návrh téměř až do dokončení s britskou firmou Sendo, aby z toho pak vycouval, zažaloval je, a s ukradenými nápady přešel k taiwainskému HTC, které posléze tak znechutil, že jakmile mohli, přešli na android a nechtěli mít s Microsoftem nic společného. S takovou asi nebylo náhodou, že krátce před ohlášením strategické spolupráce z Nokie odešel výkonný ředitel Stephen Elop se slovy, že „Nokia stojí na hořících základech“. Nezbývá než doufat, že se to nakonec pro Nokii vyvrbí dobře a že tato strategická spolupráce ji nepoloží.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Filmové dobroty letošního podzimu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies