Návštěvníci - sci-fi klenot mezi českými seriály

Jsme v roce 2484. Země je ohrožena. Hrozí srážka s meteoritem, který se k ní nezadržitelně blíží. Centrální mozek lidstva varuje lidi před katastrofou. Hledá se řešení, padají návrhy. Jediní, kdo můžou planetu zachránit jsou - Návštěvníci.
Fotografie z filmu Návštěvníci

České seriály - filmoví hračičkové

Českým filmovým tvůrcům se po desítky let nedá upřít jedna vlastnost. I ve skromných podmínkách a s omezeným rozpočtem dokáží při dobré konstalaci natočit film nebo seriál, který dokáže zaujmout i po letech.
Ať už si vezmeme filmy jako Limonádový Joe, Adéla ještě nevečeřela, Tajemství hradu v Karpatech - vždy tady byl originální původní nápad, který se s typickou českou šikovností a hračičkovstvím podařilo zpracovat do snímku bezmála kultovních.
Mezi tuto klasiku určitě patří i seriál Oty Hofmana a Jindřicha Poláka - Návštěvníci. Zápletka je jednoduchá, lidstvo má být z větší části zničeno, k Zemi se blíží meteorit. Jediná záchrana vězí v minulosti, v sešitě Adama Bernaua.

České seriály - Návštěvníci předběhli dobu

Nápad s přenášením v čase není určitě nikterak původní, ale zpracování z Návštěvníků tomuto sci-fi námětu dodalo typické české rysy spojené s nadsázkou a humorem. Po zvážení všech okolností je totiž rozhodnuto, že srážce z meteoritem bude zabráněno vysláním expedice, která v minulosti najde vzorec na přenášení kontinentu.
Tento vzorec si zapsal do svého sešitu Adam Bernau syn opráváře televizorů a matky v domácnosti z městečka Kamenice. Při požáru sice tyto zápisky shořely, ale akademik Richard, nekritický obdivovatel génia Adama Bernaua, navrhuje vrátit se v čase před tuto katastrofu a sešit do budoucnosti přivézt.

České seriály - hlavně nenápadně

Ve výpravě nazvané Adam 84 se kromě Richarda (Josef Bláha) objevuje zoolingvistka, technička a historička Emilia Fernandez (Dagmar Patrasová, pro účely expdice Káťa Jandová), lékař, epidemiolog Jacques Michell (Jiří Datel Novotný, v minulost jako Michal Noll) a technik a specialista na dopravní prostředky z minulosti Leo Kane (Josef Dvořák, v roce 1984 však jako Emil Karas).
Jak bude celá expedice vypadat však naznačí už jen přesun do minulosti, kdy se auto s cestovateli místo na silnici ocitne na útesu. CML (Centrální mozek lidstva - počítač) do svých výpočtů totiž nezahrnul pár typických českých vlastností a ona cesta, na které měli Návštěvníci přistát je ještě ve výstavbě.

České seriály - oko jedna, amarouny a laserová pilka

Humor Návštěvníků čerpá samozřejmě ze středu obyvatel budoucnosti s českou realitou osmdesátých let. Navíc velitel výpravy, Richard, si jde až fanaticky za svým cílem, aniž by ho znepokojovaly některé maličkosti.
To zbývající část výpravy se s minulostí sžívá poměrně rychle a nebýt některých Richardových nápadů, možná by opravdu působili nenápadně jako geometři, kteří v Kamenici vyměřují budoucí dálnici.
Z roku 2484 taky pochází spousta zajímavých technických věciček a nástrojů. Tužka, sloužící jako vysílačka, brýle, která však byly důmyslně zkonstruovanou videokamerou, laserová pilka, kterou není radno ztratit, protože pak policie zjišťuje, kdo pořezal několik desítek metrů dlouhý plot, miniaturní kamery pojmenované jako oko jedna, dvě a tři, přičemž se nedoporučuje umísťovat je na podrážku šéfa hotelu, výstražný trojúhelník, sloužící jako anténa, který však dokáže vyžhavit celý rybník nebo amarouny, podivuhodná želatina, což bylo jediné jídlo, které Návštěvníci konzumovali (kromě Karase, který navzdory zákazu tento pokrm brzy prokládal normálním jídlem).

České seriály - Návštěvníci nestárnou

A samozřejmě jako vždy se v Návštěvnících objevuje plejáda hereckých es, které zde mají spoustu příležitostí, jak svůj part rozehrát. Josef Bláha jako upjatý akademik Richard nemá daleko k hysterii (kalhoty můžu vyhodit a na nové nemáme!), Josef Dvořák jako bodrý technik Karas (platí se láhvemi, mám 3 děti), Dagmar Patrasová jako krásná past na oči můžu minulosti, Josef Datel Novotný jako šarmantní lékař, který si občas vyvolá teplotu nad 42 stupňů (tzv. temperování), fantastický Vlastimil Brodský jako staromilský děda Alois Drchlík, kterému Návštěvníci převrátí život naruby, Jiří Kodet jako pomstychtivý kolotočář Eda, který pase po penězích, které expedice z budoucnosti nejdříve bestarostně rozhazuje a poté usilovně shání, úlisný vedoucí hotelu Jiří Ciesler, další kouzelný výkon neherce Eugena Jegorova v roli Adamova otce (příště se přeraž, blbe) a další jsou zárukou vynikající podívané ve všech patnácti dílech tohoto seriálu.

České seriály - Návštěvníci - přehled

  • Scénář: Ota Hofman, Jindřich Polák
  • Režie: Jindřich Polák
  • Kamera: Jiří Macháně
  • 2. Kameraman: Jaroslav Brabec
  • Scéna / výtvarník dekorací: Zbyněk Hloch
  • Hudba: Karel Svoboda (Elektrovox) a Filmový symfonický orchestr Praha pod vedením Štěpána Koníčka
  • Návrhy kostýmů a výtvarná spolupráce: Theodor Pištěk
  • Animace: Jan Švankmajer
  • Triky: Milan Nejedlý, Boris Masník, Jiří Rumler
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Týpci, které proslavil internet
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies