Nad počítači se stahují mračna

Temuto měsíci, který je věnovaný budoucnosti počítačů, chybí už jen jeden trend pro supervýkonné počítání, se kterým se všichni setkáváme už dnes a se kterým se v dalších letech budeme setkávat jenom víc: cloud computing, počítání "v mračnu". Taky jsou vlastně bouřková, ale v dobrém.

Fotografie nebe a mraků

Jak (se) počítají mraky

Zdroj:Už odpradávna lidé moc dobře věděli, že víc hlav víc ví. Co už ale tušit nemohli je fakt, že i na počítače se dá tohle rčení velmi dobře aplikovat. Nejsou sice ve větším počtu vysloveně moudřejší (a díky bohu za to, jinak by Skynet nebyl jenom fikce), ale úměrně s počtem propojených počítačů roste celková výpočetní kapacita i úložní prostor. A opět se nejedná o žádné hypotetické sci-fi - všichni už cloudy používáte, protože tak fungují například servery jako seznam, ulozto nebo google. To jsou veřejné cloudy. A už dlouho předtím superpočítače sestávaly z obrovského množství jednotlivých procesorů, takže koncept počítání v mračnu je už dost starý. No a v praxi taky nesmírně užitečný, protože díky tomu můžete používat aplikace tak výkonné, že by je váš osobní počítač doma v životě nemohl utáhnout, a to ani pokud máte nějaké solidní vícejádro. Na druhou stranu pro tisíce počítačů najednou, s tím že jejich využívání se plynule přelévá všude tam, kde je zrovna nějaká kapacita volná, je to sranda. Mračno má samozřejmě i svá rizika - když necháte někoho jiného využívat váš počítač, může dojít k nějakém úniku informací nebo bezpečnostnímu ohrožení vašich dat. Pokud se na to ovšem myslí už při sestavování softwaru, který to celé organizuje, není toto riziko nijak zvlášť větší než to, se kterým se běžně potkáváte při surfovánín na internetu (který je vlastně takovým ultimátním cloudem).

 

Bouřka se blíží

Zdroj:Co to ale znamená pro budoucnost jednotlivých počítačů nebo celého internetu Možná vás napadlo, že pro to, k čemu vy počítač potřebujete, už větší výkon není nutný. A to možná opravdu není - takový kancelářský počítač s více než 1 Gh procesorem je celkem plýtvání. Zamyslete se ale nad tím, co jiného kromě výkonu může být na počítači atraktivního. Pokud například považujete úspornost, lehkost nebo skladnost počítače za užitečné vlastnosti, potom možnost delegovat počítání jiným počítačům může pomoct právě ke zmenšení nároků na ten kus sdrátované umělé hmoty, který držíte v ruce vy na vašem konci. A co v počítači není, to nic neváží a ani to nežere proud. Supertenké netbooky využívající cloud už začínají být v prodeji (viz například Apple iCloud) a dál budou jedině tenčí a úspornější. A protože po takových netboocích bude velká poptávka (a nakonec budou tím nejlevnějším low-endovým hardwarem), čím dál tím více se bude prosazovat nejenom veřejné využívání cloudu, ale také firemní cloudy v kancelářích nebo osobní cloudy v domácnostech - všechno tak vlastně pojede tím či oním způsobem "z netu". To se ale zatím pořád týká jenom výpočetní kapacity a rozjíždění náročných aplikací. Dalším obrovským využitím cloudových principů je ale poskytnutí jednak obrovské úložné kapacity a taky budování megadabatází s neskutečným objemem dat. Opět už se s tím dá v určité podobě setkat například u torrentů nebo jiných stránek, které umožňují sdílení informací. Ty jsou zatím ale často decentralizované, což ovšem také má určité výhody (obecně je mnohem těžší úplně zrušit něco, co nemá centrum). Každopádně opravdu pořádné cloudy budou mít centra, ve kterých se koncentruje ta kapacita, a tak budou stále častější centrální obrovské databáze, pro které bude potřeba vytvořit centrální identifikaci na internetu, aby se k nim dalo přistupovat bezpečně. Takže očekávejte vaši kyber-občanku co nevidět.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

S Teslou je sranda
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies